Natuurlijk fietsen de meeste fietsfanaten het liefste buiten. Maar soms is het nu eenmaal praktischer, efficiënter (bespaart tijd) of überhaupt de enige optie om binnen te fietsen. Eerder schreef ik al een uitgebreid artikel over de voordelen van het trainen op een Tacx: “ De voordelen van het fietsen op een Tacx trainer”. Maar wat heb je nu eigenlijk allemaal nodig om goed indoor te kunnen fietsen (aka ‘tacxen’).
Indoor fietsen: Wat heb je allemaal nodig?
1. EEN GESCHIKTE FIETSTRAINER
Makes sense right? Zonder een fatsoenlijke fietstrainer valt er überhaupt weinig indoor te fietsen.
Het allerbeste kun je indoor fietsen met een zogeheten smarttrainer. Deze vormt een verbinding tussen je fiets en de app waarmee je kunt fietsen in een virtuele fietswereld/jouw trainingswereld.
Advies? Mijn aanraden zou zijn koop in ieder geval een direct-drive trainer (eentje waarbij je je fiets op een voorgemonteerde casette plaatst). Bij Tacx zou je dan kunnen gaan voor de Neo 2T (die heb ik zelf), de Tacx Flux 2 Smart (die had ik hiervoor ook een mega aanrader) of de Flux S Smart.
Twijfel je welke Tacx trainer het beste bij je past? Zie dan: “Welke Tacx fietstrainer moet ik kopen?”
2. Een casette
Let op: Bij de meeste direct-drive trainers wordt geen cassette meegeleverd. Heb je een direct drive smarttrainer gekocht, check dan goed of je niet ook nog apart een cassette dient aan te schaffen. Zelf wist ik dit niet en baalde ik enorm toen ik er tijdens het uitpakken van mijn eerste Tacx achter kwam dat ik niet gelijk kon fietsen, omdat er nog een cassette bij moest.
Die cassette zit er overigens niet standaard bij, omdat dit afhankelijk is van de fiets die je erop wilt zetten.
3. Een virtuele fietswereld (software)
Om virtueel te kunnen fietsen, heb je bepaalde software nodig waarmee je je indoor fietstrainer (en eventuele extra accessoires zoals een hartslagband) verbind.
Eén van de bekendste softwareprogramma’s hiervoor is Zwift. Dit is een enorm grote community met fietsleifhebbers die in een virtuele wereld met en tegen elkaar fietsen. Voor Zwift betaal je maandelijks abonnementskosten. Wil je alleen lekker fietsen en heb je geen behoefte aan social rides, dan heeft Tacx zelf ook nog indoor training software.
Je hebt dit soort software nodig om gericht trainingen te kunnen doen, speciale trainingsschema’s te volgen, om je data te kunnen analyseren, om je data te kunnen delen en om bijvoorbeeld tegen of samen met anderen te fietsen. Ook werkt het motiverend om te zien waar je fietst en met wie je fietst. Je kunt anderen op hetzelfde parcours zien fietsen of je kunt virtueel tegen jezelf fietsen (door een avatar van bijv. je vorige rit op dat parcours in beeld mee te laten fietsen) Er is echt van alles mogelijk in de virtuele fietswereld. Zo kun je ook bekende beklimmingen rijden. In de Tacx training app kun je ook een GPS bestand uploaden van een rit die je buiten hebt gemaakt en dan diezelfde route binnen nogmaals fietsen. Ben je de Ronde Hoep bijvoorbeeld nog niet zat? Je kunt hem virtueel ook volledig beleven via de Tacx training app.
4. Een scherm
Of dit nu een Ipad, laptop, tv of telefoonscherm is, maakt niet zoveel uit. Zolang je maar een scherm hebt om de virtuele fietswereld in te kunnen gaan. Hoe groter je scherm, hoe beter de beleving. Al zijn kleinere schermen vaak weer wat handiger op/voor je fiets te plaatsen.
Tip: Zet de virtuele fietswereld app aan op je telefoon en verbind hem dan via bluetooth met je tv.
5. Een indoor trainer standaard
Zoals uit dit artikel blijkt, heb je toch al gauw wat spullen nodig om fijn binnen te kunnen fietsen. Eén van de meest gestelde vragen toen ik net begon met ‘tacxen’ was waar ik al die spullen liet.
In het begin legde ik een handdoek strak over mijn stuur en plaatste ik daar mijn Ipad op. Prima als je rustig een duurritje maakt, niet ideaal wanneer je op de pedalen gaat staan en/of meer gas geeft; dan ligt je Ipad soms op de grond. Ik zette een barkruk rechts naast de fiets waar ik een bidon, sportvoeding en mijn telefoon op legde + extra handdoek en dan zette ik voor me een tweede barkruk met daarop een waaier/ventilator. Kortom: een halve verbouwing van mijn appartement iedere keer dat ik ging tacxen.
Inmiddels heb ik de Tons Laptop Stand for Zwift . Een mega handige standaard die speciaal is ontworpen om over je fiets geplaatst te worden en waar je (afhankelijk van welk model je kiest) alles op kwijt kunt wat je wilt. Ik heb de meest uitgebreide standaard waar ik zowel mijn Ipad (of laptop) als telefoon in kwijt kan en daarnaast ook mijn handdoek aan kan hangen, een bidon op kan zetten en nog wat extra’s op kwijt kan zoals mijn oortjes en snoepjes of andere sportvoeding.
6. Een ventilator/luchtkoeler
Dit lijkt misschien overdreven, maar trust me: van binnen fietsen ga je zweten! En niet zo’n beetje ook. Zelf ben ik een sporter die niet zo heel gauw zweet en dacht ik dat het allemaal wel mee zou vallen. Maar niets is minder waar.
Je mist de (rij)wind enorm en ook al zet je alle ramen en zelfs je deur open; je zult zweten!
Een stille ventilator maakt je paincave toch net wat minder paincave en iets comfortabeler. Het beste kun je hem op een paar meter afstand zetten, zodat je hele lichaam wind ontvangt.
7. Een zweetstrip
Mocht je geen ventilator hebben of willen kopen of heb je die wel en druppelt er nog steeds veel zweet naar beneden (dat laatste is overigens bij de meeste mensen sowieso het geval) dan is een zweetstrip geen overbodige luxe.
Zweet is namelijk slecht voor je fiets (en afhankelijk van je vloer ook de ondergrond). Een zogeheten zweetdoek bevestig je tussen je zadelpen en stuur en vangt naar beneden vallend zweet voor je op, zodat je materiaal en vloer schoon blijven.
8. Een handdoek + bidon
Om nog even in het thema zweet te blijven: Een handdoek om af en toe zweet van je af te vegen is geen overbodige luxe en ook echt fijn als je indoor gaat fietsen. En uiteraard een bidon om alles dat je verliest aan te kunnen vullen. Je hebt met binnen fietsen vaak meer nodig dan wanneer je buiten fietst dus zorg dat je genoeg bidons vult (vaak minstens 1 bidon per uur) met de juiste inhoud voor je start.
9. Een trainingsmat
Een speciale Tacx trainermat beschermt je vloer (de meeste trainers zijn best zwaar en soms valt er smeer+vuil naar beneden dat van je ketting/cassette afkomt). Ook beschermt de mat tegen eventueel zweet dat naar beneden druppelt. Daarnaast wordt het geluid wat de Tacx produceert, gedempt door zo’n mat.
10. Een goede playlist of serie
In principe is het niet per se nodig als je leuke software gebruikt. Maar zelf vind ik het altijd wel prettig om bij langere indoorritten niet enkel naar het scherm te kijken en/of de muziek te luisteren van Zwift. Ik zet er vaak nog een lekkere playlist bij aan of kijk een serie (dan gaat de tijd voor mijn gevoel sneller).
Heb je alles? Dan ben je helemaal ready voor een goede indoor bike sessie: ZET HEM OP en VEEL FIETSPLEZIER!
Sportieve groetjes,
Suzanne
Zie ook: BEGINNEN MET (BUITEN) FIETSEN: WAT HEB JE ALLEMAAL NODIG?!