In de sportwereld is het meten van de hartslag een cruciale indicator voor onder andere inspanning, herstel, en algemene cardiovasculaire gezondheid. Daar waar dit voorheen vooral door topatleten en hun coaches werd gebruikt heeft de snelle technologische vooruitgang ertoe geleid dat dit inmiddels ook toegankelijk is voor alle amateursporters en ook door een grote groep fanatieke amateursporters regelmatig wordt gebruikt.
Er zijn twee populaire methoden voor het meten van de hartslag: polsgebaseerde hartslagmeting (via bijvoorbeeld een sporthorloge) en hartslagmeting via een borstband (die je dan vaak weer kunt koppelen met je sporthorloge). Hoewel beide benaderingen hun eigen voordelen en nadelen hebben, kiezen individuen vaak de ene methode boven de andere op basis van nauwkeurigheid, gemak, en persoonlijke voorkeur. In dit artikel bespreek ik de verschillen tussen deze twee methoden van hartslag meten en leg ik uit waarom ik zelf al jaren de voorkeur geef aan het trainen met een borstband voor hartslagmeting tijdens inspanning.
Hartslagmeting via de pols versus hartslagmeting via een borstband
Hartslagmeting via de pols
Polsgebaseerde hartslagmeting, vaak aangetroffen in smartwatches en fitness trackers, maakt gebruik van optische sensoren om de hartslag te meten. Deze technologie, bekend als fotoplethysmografie (PPG), detecteert bloedvolume veranderingen in de huid door lichtemissies en -reflecties.
Een horloge meet je hartslag dus enkel optisch en meet dus eigenlijk niet je hartslag zelf, maar het gevolg van je hartslag. Iedere keer dat je hart pompt, pompt het zuurstof in je bloed waardoor je bloedvaten wijder worden. De sensor in je horloge meet met behulp van groene ledlampjes deze verwijding in je bloedvaten en rekent deze als het ware om in hartslagen. Hierdoor loopt een hartslagmeting via je pols ook altijd iets achter ten opzichte van je daadwerkelijke hartslag.
De voordelen van polsmeting:
– Gemak/Gebruiksvriendelijkheid: Een horloge is gemakkelijk te dragen en de functie van het hartslagmeten zelf gaat vaak automatisch waardoor je niet speciaal nog iets hoeft aan te zetten wat het ideaal maakt voor dagelijkse monitoring. De hartslagmeting is geïntegreerd in een horloge dat je toch al zou dragen.
De nadelen van polsmeting:
– Nauwkeurigheid: Polsmetingen kunnen worden beïnvloed door factoren zoals beweging, de pasvorm van het apparaat, water/vocht op of tussen de huid, hoe strak je je horloge draagt en zelfs door je huidskleur of bijvoorbeeld een tatoeage (het licht dat je horloge gebruikt voor de optische hartslagmeting kan deels worden geblokkeerd door de inkt), wat soms leidt tot minder nauwkeurige gegevens.
– Vertraging: Er zit een kleine vertraging in de hartslaggegevens, vooral bij plotselinge veranderingen in inspanningsniveaus is dit niet handig (denk aan intervaltrainingen met korte blokken).
Hartslagmeting via een borstband
Hartslagmeting via een borstband maakt gebruik van elektrische signalen om de daadwerkelijke hartslag te meten. De band wordt direct op de huid onder de borst gedragen en detecteert de elektrische activiteit van het hart, vergelijkbaar met een elektrocardiogram (ECG).
Omdat een borstband de daadwerkelijke klopping van je hart meet is deze nauwkeuriger. Daarom train ik zelf ook altijd met een hartslagband en gebruik ik polsmeting enkel voor dagelijkse monitoring maar nooit voor trainingen of wedstrijden.
De voordelen van hartslagmeting via een borstband:
– Nauwkeurigheid: Borstbanden staan bekend om hun hoge nauwkeurigheid, aangezien ze direct de hartslag meten zonder de invloeden die optische metingen kunnen verstoren. Zo zijn er zelfs speciale borstbanden geschikt om mee te zwemmen en borstbanden geschikt om triathlons mee te doen.
– Responsiviteit: Ze zijn zeer responsief en kunnen snel veranderingen in de hartslag detecteren, wat ideaal is voor intervaltrainingen of sporten met snelle intensiteitswisselingen.
-Extra functionaliteiten: Afhankelijk van wat voor een soort hartslagband je draagt kan deze meer dan alleen je hartslagmeten. Indien je een hartslagband van Garmin draagt zoals de HRM-dual of HRM-pro plus en je koppelt deze met je Garmin horloge dan registreert de borstband ook hardloopdynamica, zoals verticale oscillatie, balans in grondcontacttijd, staplengte, verticale ratio en meer.
De nadelen van hartslagmeting via een borstband:
– Comfort: Sommige gebruikers vinden borstbanden oncomfortabel of omslachtig om te dragen tijdens lange trainingssessies. Sommige vrouwen vinden een hartslagband niet altijd lekker zitten in combinatie met een sportbeha. Sommige mannen vinden de band schuren over hun borsthaar. Zelf draag ik al jaren een borstband en heb ik dit nog nooit als oncomfortabel ervaren. Sterker nog, ik voel tijdens het sporten niet eens dat ik hem draag.
Tip: Sindskort heeft Garmin een speciale bortband hartslagmeter voor vrouwen (de HRM-FIT) die je aan je sportbeha kunt klikken.
Zie ook : REVIEW HRM-Fit: De hartslagmeter voor vrouwen
– Gemak: In tegenstelling tot polsmeting via een horloge dat je toch al draagt moet je een borstband voor elke training omdoen en na iedere training weer afdoen. Dat kost ietsje meer moeite. Dit vind ik zelf overigens niet écht een nadeel want het kost letterlijk 10 seconden. Maar je moet er wel even goed om denken als je bijvoorbeeld een weekend weg gaat of op vakantie dat je hem niet vergeet mee te nemen.
Conclusie
De keuze tussen polsgebaseerde hartslagmeting en een borstband hangt af van wat je prioriteert en hoe belangrijk je trainen op hartslag vind. Verkies je gemak boven nauwkeurigheid en responsiviteit of ga je toch voor nauwkeurigheid en accuratere metingen met het nadeel dat je daar dan iedere training even een band voor om moet doen. Voor je dagelijkse activiteiten en basis hartslagmonitoring zijn polsapparaten een prima optie. Voor atleten en enthousiaste sporters die gericht zijn op prestatieverbetering en echt trainen op basis van hartslag is precisie en onmiddellijke feedback tijdens intensieve trainingen belangrijk en zou ik altijd een borstband aanraden.
WELLICHT VIND JE DIT ARTIKEL OOK INTERESSANT: TRAINEN OP HARTSLAG
Sportieve groetjes,
Suzanne
Voor nog meer sportieve content en andere artikelen op het gebied van gezond leven kun je mij ook volgen op op Instagram En ben je al geabonneerd op mijn Youtube kanaal?