Sinds kort is er bij Garmin een hartslagmeter te koop die speciaal is ontworpen voor vrouwen: de HRM-Fit. Je kunt deze hartslagmeter simpelweg aan je sport bh klikken waardoor deze niet meer helemaal rondom je borst hoeft. Ik heb deze hartslagband nu een tijdje kunnen testen en deel in dit artikel een uitgebreide review van de HRM-Fit.
Review HRM-Fit: de hartslagmeter voor vrouwen
Zoals ik in mijn introductie al even kort aangaf is de HRM-Fit speciaal ontworpen voor vrouwen. Deze hartslagmeter klem of eigenlijk klik je vast op je sport bh met drie clips, twee kleine aan de zijkant en een grotere in het midden aan de voorkant zoals ook bij traditionele hartslagbanden. Omdat de hartslagband naadloos moet aansluiten / dicht op je huid moet zitten om nauwkeurig te kunnen meten werkt hij natuurlijk enkel als je hem vastklikt op een sport bh die ook aansluit op je huid en niet op losser zittende topjes.
De hartslagband voorkomt onnodig schuren en verbetert het comfort tijdens het sporten omdat je geen volledige band meer om hebt. Je rug is als het ware vrij.
HRM-Fit functionaliteiten
In principe kan de HRM-Fit alles wat de HRM-Pro Plus van Garmin ook al kon behalve ermee zwemmen. Zelf draag ik al jaren het HRM-Pro (Plus) model en ervaar ik die hartslagband ook als super comfortabel. Maar omdat niet alle vrouwen het prettig vinden een volledige borstband onder hun bh te dragen is de HRM-Fit ontwikkelt. Deze kent de volgende functionaliteiten:
- Real-time data: De hartslagband zend nauwkeurige, real-time hartslagdata én andere trainingsdata naar je compatibel Garmin horloge en/of andere compatibel apparaten zoals een Edge® fietscomputer, of de Tacx training™ app.
- Training opties: Je kunt de HRM-fit voor bijna alle activiteiten gebruiken zoals hardlopen, fietsen, krachttraining, HIIT, fitnessklassen en nog veel meer. Hij is echter niet geschikt om mee te zwemmen (of andere watersporten waarbij die heel erg nat zal worden). Wel kan die natuurlijk tegen regen en veel zweet.
- Opslag functie: Mocht je hartslagband even niet verbonden zijn met je Garmin horloge dan slaat de HRM-Fit de data tijdelijk op om vervolgens weer te delen zodra er weer verbinding is.
- Activity tracking: Ook als je geen Garmin smartwatch of sporthorloge draagt, zal de HRM-Fit stappen, calorieën, intensieve minuten en je hartslagdata registreren en vastleggen.
- Running dynamics: De HRM-Fit kan ook running dynamics vastleggen zoals grond contacttijd, balans, verticale oscillatie, staplengte en meer (hiervoor dient de HRM-Fit wel verbonden te zijn met een compatibel Garmin horloge)
Misschien vind je dit artikel ook interessant: HARTSLAG METEN: HORLOGE (POLSMETING) VERSUS BORSTBAND
Review points:
Batterijduur:
Deze is nog lang niet leeg bij mij want de batterij kan tot wel een jaar meegaan. Nu moet ik wel uit ervaring met andere Garmin hartslagbanden zeggen dat de aangegeven tijd bij mij vaak korter is. Maar dat komt waarschijnlijk omdat ik ze extreem veel gebruik. Ik train regelmatig lang op de fiets en ook vaak tweemaal daags of soms zelfs 3 keer op een dag. Dat maakt mijn gebruiksduur natuurlijk ook niet een gemiddelde gebruiksduur.
Batterij vervangen:
Als de batterij leeg is dan kun je die zelf gemakkelijk vervangen. Dit is bij de HRM-Fit nog makkelijker gemaakt dan bij oudere Garmin hartslagbanden (waar het eigenlijk ook al heel gemakkelijk was maar je wel nog even een kleine schroevendraaier nodig had). Dit gemakkelijkere systeem werd eerder al bij de HRM-Pro Plus toegepast. Om de batterij van de HRM-Fit te vervangen heb je geen kleine schroevendraaier meer nodig en hoef je enkel het dekseltje onder de middenklep te draaien en open te maken, de oude batterij eruit halen en de nieuwe erin doen.
Draagcomfort:
Ik vind de HRM-Fit met sporten fijn zitten maar ik moet eerlijk zeggen dat ik zelf de eerdere traditionele hartslagbanden van Garmin (zoals de HRM-Pro Plus) ook altijd al heel fijn vond zitten. Het scheelt voor mij qua draagcomfort niet echt omdat ik de volledige hartslagband nooit irritant of vervelend heb gevonden. Ik weet dat er vrouwen zijn die dit wel vervelend vonden onder hun sport-bh en daarvoor denk ik dat de HRM-Fit dan een mooie verbetering en uitkomst kan zijn.
Gemak:
De HRM-Fit klik je heel gemakkelijk vast aan je sport bh. Niets moeilijks aan, geen geprut maar een heel simpel en praktisch systeem dus het duurt ook niet lang. Wel moet je er even goed opletten dat je een geschikte sport bh gebruikt. Zie verderop in dit artikel “Tips voor optimaal gebruik”. Persoonlijk vind en vond ik het omdoen van een HRM-Pro Plus ook altijd heel gemakkelijk en misschien nog wel simpeler want dat is maar 1 schuifje i.p.v. 3 clips. Maar we hebben het hier over een verschil van misschien 5 seconden.
Koppelen en gebruik:
Na de eerste keer koppelen (wat echt mega simpel is en snel gaat) zal je Garmin toestel de hartslagmeter telkens automatisch herkennen wanneer deze wordt geactiveerd en binnen bereik is.
Het grootste voordeel
Zoals hierboven ook al aangegeven vind ik zelf de andere hartslagbanden van Garmin ook al heel fijn. Echter zijn er ook vrouwen die hartslagbanden zoals de HRM-Pro Plus wat minder fijn vinden. Vaak omdat ze niet lekker onder hun sport bh zitten of gaan schuiven tijdens het sporten. Ik denk daarom dat het grootste voordeel van de HRM-Fit is dat deze niet kan gaan schuiven onder je sport bh omdat ie echt vast wordt geklikt en daardoor onnodige wrijving en irritaties voorkomt.
Tips voor optimaal gebruik van de HRM-Fit hartslagmeter:
-Zorg voor een aansluitende sport bh om beweging van de hartslagmeter tijdens activiteiten tot een minimum te beperken. De HRM-Fit hartslagmeter werkt het best als deze stevig tegen je huid drukt.
– Als je een sport bh met beugels draagt, zorg er dan voor dat de klemmen niet sluiten op een beugel (dat is niet zo prettig).
– Om plooien te voorkomen is het handig bij de bevestiging van elke zijclip de band van je sport-bh licht naar het midden te trekken, vervolgens de zijclip vast te klikken en dan de sport bh los te laten.
– Draag geen sport bh met een rits of andere versieringen aan de voorkant die de clips kunnen hinderen.
– Draag geen sport bh met een heel dikke onderband of juist een heel dunne onderband. Als de band onderaan te breed is, wordt de hartslagmeter mogelijk te laag op je lichaam geplaatst voor een nauwkeurige hartslag. Een te smalle band heeft mogelijk onvoldoende materiaal om de hartslagmeter goed tegen de huid te klemmen.
Conclusie
Als triatleet en fervent Garmin hartslagband drager vind ik de nieuwe HRM-Fit een fijne, praktische hartslagband die voor mij qua functionaliteiten, draagcomfort en gemak vergelijkbaar is met de HRM-Pro Plus. Toch is de HRM-Fit natuurlijk heel anders omdat hij niet rondom je borst en onder je sport bh gedragen wordt maar aan de voorkant en een stukje aan de zijkanten van je sport bh wordt vastgeklikt. Dit kan voor vrouwen die een volledige band onder hun sport bh vervelend vonden natuurlijk dé oplossing zijn.
Enthousiast geworden en wil je de HRM-Fit graag kopen? Je shopt deze hartslagband voor vrouwen eenvoudig in de Garmin shop.
MISSCHIEN VIND JE DIT ARTIKEL OOK INTERESSANT: TRAINEN OP HARTSLAG
Sportieve groetjes,
Suzanne
Voor nog meer sportieve content en andere artikelen op het gebied van gezond leven kun je mij ook volgen op op Instagram En ben je al geabonneerd op mijn Youtube kanaal?