Of je nu traint om wat af te vallen, voor je plezier en ontspanning of om toe te werken naar een bepaalde wedstrijd of specifieke prestatie in tijd, een goede warming-up is voor iedere hardloper van groot belang. In dit artikel lees je waarom een goede warming-up voor hardlopers zo belangrijk is.
Het belang van een goede warming-up voor hardlopers
Meer informatie over een goede warming-up voor hardlopers vind je in mijn e-book Ren.
1. Lichaamstemperatuur
Door een warming-up te doen verhoog je geleidelijk je lichaamstemperatuur. Daar waar een hogere lichaamstemperatuur in rust niet zo’n goed teken is, is dat tijdens het sporten juist goed. De werking van enzymen in je lichaam wordt door de temperatuurstijging geboost. Dit zorgt ervoor dat de stofwisseling in de spieren verhoogd wordt en er meer energie voor de spieren vrij wordt gemaakt. Op die manier zijn je spieren belastbaar op het moment dat je training begint. En dat deze spieren beter kunnen presteren.
2. Blessure preventie
Veel recreatieve lopers hebben het idee dat een warming-up voor hen niet zo belangrijk is. Maar een goede warming-up is belangrijk voor iedere loper die graag loopt en graag blessurevrij blijft lopen. Want zonder warming-up beginnen aan een intensieve sport zoals hardlopen is vragen om problemen. Misschien voel je dat niet gelijk, maar je spieren en lichaam wel.
Een goede warming-up voor het hardlopen zorgt voor een grotere range of motion van met name de heupen. Met andere woorden, je vergroot je mobiliteit en dat zorgt voor minder stijve spieren waardoor je de kans op blessures verkleint. Bovendien zullen je reflexen door de warming-up verbeteren waardoor de kans op spier-en gewrichtsschade kleinder wordt. Een combinatie van bepaalde dynamische rekoefeningen en loopscholing in je warming-up kan ook nog zorgen voor een betere coördinatie en focus waardoor je vaak ook met een betere looptechniek je training rent en daardoor ook de kans op blessures verkleint.
3. Bloedcirculatie
Een warming-up helpt je ook om je hart (door alvast rustig je hartslag te verhogen) en je longen voor te bereiden op de inspanningen die gaan volgen. Door te beginnen met vijf tot tien minuten heel rustig in te lopen en eventueel (dynamisch) te rekken stimuleer je je bloedsomloop en hart. Door de verhoogde bloedcirculatie komt er meer zuurstofrijk bloed beschikbaar in de spieren. En dat betekent dat je spieren langer en beter kunnen presteren tijdens de training.
4. Beter presteren
Deze laatste reden is dan eigenlijk een open deur. Wanneer je opgewarmd en met een betere mobiliteit en eventueel looptechniek aan de training begint kun je ook beter trainen. Je lichaam is klaar voor de inspanning op het moment dat je begint en dus belastbaarder dan voor de warming-up. Daarom is het belangrijk om ook voor een wedstrijd waarin je optimaal wilt presteren een warming-up te doen.
Kortom, met een goede warming-up voor het hardlopen komen je spieren en pezen geleidelijk los en op temperatuur. Zo is je lichaam beter voorbereid op de inspanning die komen gaat en tegelijkertijd minder kwetsbaar voor het ontwikkelen van blessures. En je bent in staat om een betere inspanning te leveren.
Een warming-up voor het hardlopen kan je super simpel maken en hoeft helemaal niet veel tijd in beslag te nemen. Specifieke voorbeelden van hoe je zo’n warming-up dan gemakkelijk snel kunt doen en specifieke warming-up oefeningen voor hardlopers inclusief video’s met uitleg vind je in mijn e-book Ren.
Misschien vind je dit ook interessant: WAT IS EEN GOEDE LOOPTECHNIEK
Sportieve groetjes,
Suzanne
Voor nog meer sportieve content en andere artikelen op het gebied van gezond leven kun je mij ook volgen op op Instagram En ben je al geabonneerd op mijn Youtube kanaal?