#FOODwithsuus

GEBRUIK IK VOEDINGSSUPPLEMENTEN?

voedingssupplementen

Vandaag is het tijd om antwoord te geven op één van de meest gestelde vragen die ik regelmatig krijg. Gebruik ik voedingssupplementen? En zo ja, welke dan? Uiteraard snap ik die vraag, maar het antwoord is niet gelijk een advies voor anderen. Iedereen belast zijn lichaam op een andere manier en heeft te maken met andere erfelijke eigenschappen. Een continue dagelijkse must aanvulling van voedingssupplementen is vaak ook leeftijd gerelateerd. Het is dus niet zo dat wat voor mij werkt per definitie ook voor anderen werkt. Maar omdat het vaak gevraagd wordt, geef ik graag  antwoord op deze vraag.

GEBRUIK IK VOEDINGSSUPPLEMENTEN?

Om gelijk met de deur in huis te vallen: Ja! Ik gebruik enkele voedingssupplementen. Maar het verschilt per periode welke supplementen ik slik en hoeveel. Dat licht ik graag wat verder toe.

In principe ben ik van mening dat je al het nodige qua vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen uit een gezond voedingspatroon kunt halen. Door gevarieerd en bewust te eten zou je voldoende voedingsstoffen binnen moeten krijgen. Een gezond voedingspatroon is dan ook mijn gouden basis.

Maar we hebben allemaal wel eens weken dat we vaker buiten de deur eten, slechter slapen en/of last hebben van een verlaagde weerstand omdat het bijvoorbeeld al de hele week regent. In dat soort weken werd ik vroeger heel vaak en snel ziek. Mede omdat je als fanatiek sporter altijd een beetje op het randje leeft. Ik train elke dag en vraag veel van mijn lichaam. Het heeft dan ook voldoende rust en de juiste voedingsstoffen nodig. Zodra mijn weerstand iets verminderde was ik snel vatbaar voor een griepje of verkoudheid.

Na enkele jaren telkens gekwakkeld te hebben met name in de herfst en winter ben ik begonnen met het slikken van enkele voedingssupplementen. In aanvulling op een gezond en gevarieerd voedingspatroon kunnen sommige voedingssupplementen namelijk wel een versterkend en positief effect hebben op je weerstand. Het herstel na een inspanning gaat net iets sneller en je lichaam krijgt van alles voldoende binnen om de gevraagde sportprestaties te leveren én te kunnen vechten tegen indringers van buitenaf.

Welke voedingssupplementen gebruik ik?

1. Vitamine D

Vitamine D slik ik om de dag van ongeveer half november tot en met half april. Afhankelijk van hoe snel het weer zonnig is in Nederland. Vitamine D maakt je lichaam aan door middel van zonlicht dat op de huid komt. Omdat we in de Nederlandse winter weinig zonuren hebben en ik heel snel last heb van een vitamine D tekort, werd ik voorheen vaak moe en voelde ik me energieloos als de dagen korter werden. Uit een persoonlijke DNA test bleek ook dat mijn lichaam erg vatbaar is voor een vitamine D tekort en het risico hierop boven gemiddeld hoog is. Natuurlijk heb je zo’n DNA test niet per se nodig om erachter te komen waar je lichaam van nature gauw tekorten van heeft. Maar ik had deze toevallig wel gedaan en dus wist ik dat ik erfelijk belast ben met een natuurlijk tekort aan vitamine D.

Sinds ik op dagen van weinig zon vitamine D bij slik heb ik veel minder last van vermoeidheid en energieloosheid in de herfst en winter. Op dagen dat ik veel buiten ben (denk aan wintersport, lange duurlopen, wandelen met de hond) slik ik geen extra vitamine D. Ik ga er vanuit dat mijn lichaam dan genoeg vitamine D op natuurlijke basis heeft opgedaan.

Voor iedereen vanaf 40 plus adviseert de gezondheidsraad om dagelijks een aanvulling vitamine D te nemen. Dit is goed voor de aanmaak van calcium in de botten en het zegt wat over je energie niveau. Steeds meer mensen beschermen zich tegenwoordig ook goed tegen de zon met factor 50 (goed natuurlijk!) maar hierdoor wordt vitamine D ook moeilijker opgenomen in het lichaam.

2. Vitamine B12

Ook aan deze vitamine zou ik volgens de uitslag van mijn DNA test snel een tekort hebben. Vitamine B12 komt enkel voor in voedingsmiddelen van dierlijke afkomst zoals vlees, vis, eieren en zuivel. In principe at ik dat altijd voldoende. Maar sinds ongeveer een jaar ben ik bewust wat minder dierlijke producten gaan eten. Ik ben geen veganist of vegetariër maar eet wel minder dierlijke producten dan vroeger. Op dagen dat ik geen/weinig dierlijke producten heb gegeten neem ik daarom een vitamine B12 kauwtablet. Meestal in de avond na het eten. En dit voedingssupplement gebruik ik dus het hele jaar door.

3. Omega 3

Zo’n 1 a 2 keer per week gedurende het hele jaar slik ik een omega 3 capsule. Omega 3 is de verzamelnaam voor een combinatie van vetzuren die je lichaam nodig heeft voor allerlei belangrijke processen. Omega 3 is onder andere goed voor je hart, bloedvaten en concentratie. Het lichaam kan zelf geen omega 3 aanmaken en daarom moet je dit uit voeding halen. De beste bron hiervoor is (vette) vis. Wanneer je 2 tot 3 keer per week (vette) vis eet krijg je voldoende Omega 3 binnen. Echter eet ik weinig tot geen vis (1 à 2 keer per maand) en daarom krijg ik standaard te weinig Omega 3 binnen en slik ik het bij.

4. Magnesium

Magnesium is geen vitamine maar een mineraal dat ons lichaam niet zelf kan aanmaken. We hebben het wel nodig voor heel veel processen in ons lichaam waaronder het aanmaken van hormonen, het opbouwen van spieren en botten en voor ontspanning. Magnesium wordt daarom ook wel het ‘antistressmineraal’ genoemd. Omdat dit mineraal aan de basis staat van zoveel processen in je lichaam vind ik het belangrijk. Meer nog omdat een magnesium tekort kan leiden tot gespannen spieren, sneller kramp in je spieren (met name je nek/kuiten), spierzwakte en energieloosheid.

In principe haal ik voldoende magnesium uit groene groenten, peulvruchten, bonen, bananen en bijvoorbeeld pindakaas. Maar er zijn weken dat de inname van dit soort magnesiumrijke producten beduidend minder is (denk aan vakantie/weekend weg) en dan neem ik uit voorzorg een kauwtablet. Want zwakke, gespannen spieren wil ik als sporter natuurlijk voorkomen en daarom neem ik soms dus een magnesium kauwtablet. Uit voorzorg voor een tekort.

5. Multivitaminen

Veel mensen denken dat een multivitaminen pil een gezond eetpatroon kan evenaren en dat ze minder fruit en groenten hoeven te eten. Ze slikken immers elke dag multivitaminen en daar zit alles in wat ze nodig hebben. Terwijl echte voeding veel meer nuttige bouwstoffen bevat dan je uit zo’n pil kunt halen.

Multivitaminen zijn dan ook een aanvulling langs je dagelijkse voeding, omdat je uit je voeding al alle stoffen haalt. Daarom kies ik voor een Multivitamine die laag gedoseerd is, zodat het ook een minimale aanvulling blijft. Dit is namelijk voldoende.

In weken dat je op vakantie bent, veel buiten de deur eet, je weerstand wat lager is, je merkt dat je wat slapper/energieloos bent en/of weinig keus hebt qua gezonde voeding kan zo’n pil je toch net even wat extra ondersteuning bieden. Daarnaast helpt het intensieve sporters (sporters die meer dan 4 keer per week 1-2 uur per dag trainen) en topatleten om nog nét even alles volledig aan te vullen. Ik slik 1-2 keer per week zo’n multivitaminen tablet en neem ze altijd mee als ik op reis ga.

Meestal bestel ik in één keer een grote ‘voorraad’ van Lucovitaal voedingssupplementen via de Gezondheidsafdeling van Plein.nl (online drogist) en daar red ik me dan eigenlijk het hele jaar mee. En jij? Slik jij ook af en toe vitaminen/mineralen bij? Welke en waarom?

Ik hoop dat jullie het een leuk/interessant artikel vonden om te lezen! Heb je nog vragen, stel ze dan gerust hieronder!

 

Liefs,
Suzanne

Volg jij me al op Instagram – Facebook – Bloglovin –  ?!

ZIE OOK: MIJN HARDLOOPTRAININGSTRAJECT UPDATE #1

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Lees vorig bericht:
EK-ATLETIEK-ATLETIEKBAAN
EK ATLETIEK 2019 (Indoor)

In dit artikel vind je meer info over het EK Atletiek (indoor) dat van vrijdag 1 maart tot en met...

Sluiten