Eerder schreef ik een artikel over het belang van slaap voor sporters. Waarin je kon lezen over het belang van een goede nachtrust en waarom het voor mensen die veel sporten extra belangrijk is voldoende te slapen. Maar niet alleen de duur van je slaap is belangrijk, ook de kwaliteit van je slaap bepaald voor een groot deel hoe goed je daadwerkelijk slaapt en daarmee ook hoe goed je lichaam hersteld tijdens het slapen. Met name je diepe slaap is daarbij belangrijk.
Maar hoe zorg je er nu voor dat je beter kunt slapen en sneller in slaap kunt vallen?
7 tips om sneller in slaap te vallen en beter te slapen
1. Voldoende beweging (bij voorkeur overdag, het liefst buiten)
Wanneer je overdag voldoende beweegt zorgt dit voor een verlaging van allerlei stresshormonen in je lijf waardoor je beter tot rust kunt komen en sneller in slaap kunt vallen. Ook maakt beweging je fysiek meer moe wat helpt bij het beter kunnen inslapen. Het beste tijdvak om te bewegen voor een goede nachtrust is overdag/in het daglicht. Het helpt je biologische klok als je overdag meer daglicht ziet om ’s nachts beter te kunnen slapen, dus heb je de kans buiten te bewegen overdag: doen!
Kun je enkel in de avond sporten vanwege werk of een druk gezinsleven, zie: 5 tips voor sporten in de avond
2. Zorg voor een koele kamer
De temperatuur in je slaapkamer is voor een goede nachtrust het liefst niet hoger dan 19 graden. Daarbij is frisse lucht in je slaapkamer ook erg belangrijk dus zet een raampje of rooster open.
3. De juiste raamdecoratie voor een goede nachtrust
Elke vorm van licht en geluid kunnen je slaap enorm beïnvloeden. Hoe donkerder en stiller het is, hoe beter. De juiste raamdecoratie kan je helpen je slaapkamer zo donker en stil mogelijk te maken. Denk aan verduisterende gordijnen en/of geluidswerende gordijnen.
Wil je meer weten over geluidswerende gordijnen? Bekijk de blog van raamdecoratiespecialist Veneta hierover.*
Met de kortingcode SUZANNE5 krijg je tot en met 30 april 2022 5% korting op het hele assortiment bij Veneta. Bijvoorbeeld op de overgordijnen van de foto’s uit dit artikel.
4. Vermijd cafeïne en alcohol
Dit geld niet enkel voor de tijd vlak voor het slapen gaan. Uiteraard heeft het dan wel de meeste negatieve invloed. Maar beperk het liefste sowieso zoveel mogelijk de inname van cafeïne en alcohol voor een optimale nachtrust. Met name alcohol heeft veel negatieve invloed op de kwaliteit van je (met name diepe) slaap.
5. Warme douche
Voor sommige mensen helpt het om vlak voor het slapen gaan een warme douche of warm bad te nemen. Met name vanwege het ontspannende effect. Dit komt door de verwijding van bloedvaten in de huid bij een warme douche, waardoor je interne temperatuur juist daalt, hetgeen gunstig is om in slaap te vallen.
6. Vermijd fel en blauw licht en zet je tv, computer en telefoon uit
Felle lampen en apparatuur dat blauw licht uitstraalt zoals je telefoon maar ook je laptop en de tv kun je het beste vermijden een tijdje voor je gaat slapen. Je hersenen kunnen door het felle licht namelijk niet tot rust komen. Idealiter kijk je niet meer op dit soort schermen én zet je ze uit of op vliegtuigstand minimaal 1 uur voordat je wilt slapen.
Enkel niet op het scherm kijken is dus niet voldoende. Het liefst vermijd je namelijk iedere vorm van elektromagnetische straling in je slaapkamer. En daarom is het het beste je tv, computer en telefoon echt uit te zetten of de vliegtuigstand.
Als je toch per se nog op je telefoon of laptop moet dan bestaan er ook speciale blauwfilter brillen, nachtmodus instellingen of software die het blauwe licht zoveel mogelijk uit je scherm filtert. En kun je hem als je echt gaat slapen alsnog uit of op vliegtuigmodus zetten.
7. Magnesium en/of kruidenthee
Voor sommige mensen helpt het om na de laatste maaltijd van de dag nog een magnesiumtablet (150-300 mg bisglicinaat of citraat) en/of kruidenthee (denk aan Kamille thee of gemberthee) te nemen die helpt om te ontspannen voor het slapen gaan. Er bestaan zelfs speciale ‘slaap’ of ‘goede nachtrust’ thee smaken die vaak kruidenmixen bevatten waarvan je rustig wordt.
Een goede nachtrust is essentieel, zeker voor mensen die veel van hun lichaam vragen zoals sporters.
Zie ook: Hoeveel slaap heb je nodig (als sporter)?
Wil je spieren opbouwen? Beter presteren op werk of op sportief vlak? Minder stress en meer energie? Zorg dan voor voldoende slaap en slaap van goede kwaliteit.
Heb jij zelf nog tips om sneller in slaap te vallen of voor een betere slaapkwaliteit die niet in dit artikel vermeld staan. Deel ze in de comment sectie hieronder, sharing=caring right?!
Sportieve groet,
Suzanne
Voor nog meer sportieve tips, leuke weetjes en andere content op het gebied van gezond leven kun je mij ook volgen op op Instagram . Daar volg je ook mijn persoonlijke sportavonturen. En ben je al geabonneerd op mijn Youtube kanaal (dat is gratis!)
*De raamdecoratie op de foto behorend bij dit artikel is gekregen van Veneta