Doe je fanatiek aan sport en werk je toe naar wedstrijden? Dan is de kans groot dat je het woord taperweek of tapering wel eens hebt gehoord. Maar wat is taperen nu eigenlijk?
Wat is taperen?
Taperen komt van het Engelse werkwoord to taper, dat zoiets als ‘terugbrengen’ betekent. En dat is eigenlijk ook wat het inhoud: Taperen is het verlagen of terugbrengen van de trainingsload in de laatste periode voor je piekmoment.
Het fenomeen taperen verwijst dus naar de periode voorafgaand aan een wedstrijd waarbij je bewust wat minder traint. Afhankelijk van de sport die je doet en de duur van je wedstrijd gaat dit dan om een periode van enkele dagen tot soms zelfs enkele weken.
Voor een hardloopwedstrijd van 10km is het bijvoorbeeld vaak voldoende 2 tot 5 dagen van tevoren je trainingsload af te bouwen terwijl je bij een marathonvoorbereiding vaak drie weken van tevoren al begint met afbouwen.
Oorspronkelijk komt het taperen uit de zwemsport. Voor mij als zwemmer was het dan ook een algemeen bekend fenomeen. Tot ik overstapte naar het hardlopen en later de triathlon en ik ontdekte dat lang niet alle sporters bekend zijn met deze manier van toe trainen naar een piekmoment.
Het doel van taperen:
Kort door de bocht: beter kunnen presteren!
In een het artikel ‘Taperen als sporter: Waarom en hoe?’ ga ik uitgebreider in op het waarom van taperen en worden de voordelen van een taperperiode. Ook ga ik in dat artikel wat meer in op hoe tapering werkt. Maar kort gezegd komt het erop neer dat een periode van taperen je de optimale topvorm kan bezorgen die nodig is om een piekprestatie te kunnen leveren. Je lichaam hersteld en wordt steker (supercompensatie) en ook mentaal word je vaak extra gretig in de taperperiode terwijl je aerobe capaciteit (de beste graadmeter van fitheid) in het geheel niet verandert bij een korte periode van rust/afbouwen.
Meer weten? Bekijk dan ‘Taperen als sporter: Waarom en Hoe?’
Zie ook: Waarom rustdagen zo belangrijk zijn voor fanatieke sporters
Sportieve groet,
Suzanne
Voor nog meer sportieve tips, leuke weetjes en andere content op het gebied van gezond leven kun je mij ook volgen op op Instagram . Daar volg je ook mijn persoonlijke sportavonturen. En ben je al geabonneerd op mijn Youtube kanaal (dat is gratis!)