Je ziet ze steeds vaker; elektrische fietsen. De tijd dat je vooral ouderen op elektrische fietsen zag rijden is allang voorbij. Elektrische fietsen zijn er tegenwoordig in allerlei kleuren, modellen en verschillende varianten voor verschillende doelgroepen. Dat maakt het uitkiezen van de juiste elektrische fiets ook gelijk eens stukje lastiger. Want welke elektrische fiets is dan het beste? Of beter geformuleerd, wat voor een soort elektrische fiets past het beste bij jouw als gebruiker? In dit artikel 10 praktische tips om op te letten bij het kopen van een elektrische fiets.
Elektrische fiets kopen? 10 tips bij het kiezen van een elektrische fiets!
1. Bepaal je fietsdoel
Het aller belangrijkste is natuurlijk dat je weet waarom je een elektrische fiets koopt. Is dat omdat normaal fietsen lastig gaat en je ondersteuning nodig hebt. Of bijvoorbeeld omdat je geen auto hebt en sneller langere afstanden wilt kunnen afleggen naar bijvoorbeeld werk. In het eerste geval heb je waarschijnlijk niet de behoefte aan de krachtigste motor en de snelste, sportieve elektrische fiets maar meer aan een comfortabele instap en een veilig gevoel op de fiets (dus niet al te zwaar). In het tweede geval zul je meer naar het vermogen van de motor en de actieradius kijken en is een zwaarder model vaak prima.
Heb je voor jezelf duidelijk waarom je een elektrische fiets koopt, bekijk dan met dit doel in je achterhoofd de volgende 9 praktische zaken om op te letten bij de aanschaf van een elektrische fiets
2. Frame
Bij moeite met op-en afstappen kun je het beste gaan voor een elektrische fiets met een lage instap (die bestaan ook voor heren). Er bestaan ook speciale sportieve elektrische fietsen en zelfs elektrische wielrenfietsen en mountainbikes. Let er goed op dat het frametype aansluit bij jouw persoonlijke fietsdoel met de elektrische fiets.
3. De motor
Uiteraard geldt, hoe meer vermogen de motor heeft hoe krachtiger de fiets. Rijd je regelmatig over bruggen en viaducten en langere afstanden met wind tegen dan kan een sterkere motor handig zijn (minimaal 40 Newton). Ga je niet zoveel met de fiets rijden en gebruik je hem voor kleine afstanden om bijvoorbeeld wat kleine boodschappen te halen dan is een minder krachtige motor vaak voldoende.
4. Actieradius
De actieradius van de fiets geeft aan hoe lang de batterij meegaat voor hij opgeladen moet worden. Meestal wordt de actieradius weergegeven in Watturen. Echter worden deze ook nog beïnvloed door zaken als temperatuur (bij kou gaat de batterij vaak minder lang mee), jouw gewicht (hoe zwaarder je bent, hoe harder de motor moet werken hoe sneller de batterij leeg zal gaan), de wind (bij tegenwind zal de batterij ook sneller leegraken) en bijvoorbeeld de banden (niet opgepompte banden kosten je fiets meer energie). In de praktijk halen elektrische fietsen dus bijna nooit de volledige actieradius, houd daar rekening mee bij het uitkiezen. Als je een elektrische fiets koopt met een actieradius van 40km en je elke dag 40km moet afleggen naar werk is dat te riskant. De kans dat de fiets die 40km niet gaat halen is, ondanks de aangegeven actieradius van 40km, groot.
5. De positie van de motor
Dit is vooral bepalend voor het rijcomfort van de fiets. De meeste mensen vinden een motor in het midden van de fiets het meest natuurlijke fietsgevoel geven. Echter kan een motor aan de achterkant fijner zijn voor het fietsen van langere afstanden. De meeste ouderen vinden een motor aan de voorkant lastiger fietsen omdat je het gevoel kan hebben vooruit getrokken te worden.
6. Trapkracht ondersteuning
Veel mensen denken ten onrechte dat op iedere elektrische fiets automatisch trapkracht ondersteuning zit. Maar dit is niet zo, trapkracht ondersteuning is een extra optie die sommige elektrische fietsen hebben. Als je een elektrische fiets met trapkracht ondersteuning hebt dan meet een sensor in je pedalen hoeveel kracht je uitoefent op de pedalen en wanneer je meer kracht zet zal de fiets automatisch meer ondersteuning geven. De fiets geeft je dan dus extra support bij bijvoorbeeld het optrekken en het opfietsen van een viaduct of berg.
7. De accu
Afhankelijk van waar je je elektrische fiets gaat stallen is dit punt erg belangrijk. Je moet je elektrische fiets namelijk gemakkelijk kunnen opladen. Zet je hem in een schuur of stalling waar je hem niet kunt opladen dan is het dus belangrijk dat je fiets een verwijderbare accu heeft.
Extra tip: Zelf zou ik er ook altijd goed opletten hoe gemakkelijk je accu te verwijderen is om hem op te laden. Hoe gemakkelijker de accu te verwijderen is, hoe gemakkelijker deze ook gestolen kan worden. Zelf testte ik bijvoorbeeld de Precede ON CF 9 ST van Canyon waarbij de accu verwerkt is in het frame (zo zie je niet gelijk dat het een elektrische fiets is) en die je zowel direct kan opladen als door het verwijderen van de accu, maar dit moet dan wel met een sleutel waardoor ie minder diefstalgevoelig is.
Zie ook: review Precede ON Canyon
8. De overige mogelijkheden
Op bijna iedere elektrische fiets zit een display. Die is nodig om onder andere de actieradius van je batterij te zien. Op sommige elektrische fietsen is dit het enige of een van de weinige functies die je kunt zien op het display. Andere elektrische fietsen bieden veel extra mogelijkheden en functies. Denk aan je snelheid, kilometerstanden maar ook kaarten en navigatiemogelijkheden. Als je bepaalde extra functies nodig hebt zoals routebegeleiding of je wilt je fietsstatistieken bijhouden let er dan op wat voor een soort display/fietscomputer er bij je elektrische fiets zit. Al kun je natuurlijk ook altijd een externe fietscomputer aanschaffen zoals bijvoorbeeld een Garmin Edge, maar het is vaak makkelijker als er eentje bij/op de fiets zelf zit die alles weergeeft wat jij wilt terugzien.
9. Gewicht
Het gewicht van je elektrische fiets wordt voor een groot gedeelte bepaald door het gewicht van je accu en motor. Nu is dit tijdens het fietsen niet heel belangrijk omdat je wordt ondersteund. Maar bijvoorbeeld bij het lopen met de fiets aan de hand of bij het pakken van je fiets uit de schuur moet die natuurlijk niet te zwaar zijn. Sommige fietsen hebben hiervoor ook een speciale ondersteuningsfunctie voor bij wandelen met de fiets aan de hand. Maar als ze dit niet hebben is het belangrijk ook het gewicht in de gaten te houden. En voor fietsers die hun elektrische fiets mee willen nemen achter of bovenop de auto, fietsdragers hebben vaak ook een maximale gewichtsgrens.
10. Prijs + aanvullende mogelijkheden
Elektrische fietsen zijn er in allerlei soorten en maten en dus ook in allerlei prijscategorieën. Het duurste model is niet per se het beste model. Het gaat er vooral om dat de fiets en de functies van de fiets aansluiten bij jouw gebruik. Soms betaal je extra voor bepaalde luxe modellen met aanvullende mogelijkheden terwijl je die mogelijkheden ook zelf zou kunnen toevoegen. Als je denkt aan het monteren van een mand of bidonhouders op je fiets, bekijk dan goed van tevoren of dit mogelijk is. Niet op iedere elektrische fiets kun je gemakkelijk aanvullende accessoires zelf toevoegen.
Heb je zelf nog een tip die er niet tussen staat? Laat hem achter in de reacties, sharing=caring!
Veel fietsplezier!
Sportieve groet,
Suzanne
Zie ook: Waarom rustdagen zo belangrijk zijn voor fanatieke sporters
Voor nog meer sportieve tips, leuke weetjes en andere content op het gebied van gezond leven kun je mij ook volgen op op Instagram . Daar volg je ook mijn persoonlijke sportavonturen. En ben je al geabonneerd op mijn Youtube kanaal (dat is gratis!)