Vermogensmeters en powerpedalen, steeds meer triatleten en fietsers gebruiken dit. Maar waarom? Wat zijn de voordelen van het trainen met power pedalen (of een andere vorm vermogensmeter). Je leest het in dit artikel.
DE VOORDELEN VAN HET TRAINEN MET POWER PEDALEN (VERMOGENSMETER)
Trainen op vermogen
In een ander artikel schreef ik uitgebreid over waarom en hoe het trainen op data je kan helpen om op een slimme en efficiënte manier te trainen en daarmee betere prestaties te kunnen leveren. Om te kunnen trainen op data heb je echter apparatuur nodig die de data voor je kan verzamelen. In het artikel: Deze Garmin producten helpen mij bij het trainen op data zoom ik dieper in op de producten die ik hiervoor gebruik. En één van deze producten is een vermogensmeter in de vorm van power pedalen. In dit artikel zoom ik dieper in op de voordelen van het trainen met power pedalen en daarmee het kunnen trainen op basis van vermogen. Om te kunnen trainen met en op vermogensdata heb je niet per se powerpedalen nodig. Je hebt ook vermogensmeters in de crank van je fiets (al zijn powerpedalen over het algemeen wel nauwkeuriger) En je kunt bijvoorbeeld ook met (hard)lopen trainen op vermogen, daarvoor zijn er speciale apparaatjes die je aan of op je schoen bevestigd en die tijdens het rennen je power output meten.
De voordelen van trainen op vermogen
Op dit moment is het meten van je vermogen de enige echte objectieve parameter om fietsprestaties te kunnen schalen. Bij alle andere parameters zoals bijvoorbeeld snelheid en hartslag zijn er externe invloeden zoals het weer of parcours die invloed hebben. Maar een X vermogen is een X vermogen.
Het is simpel gezegd de arbeid die jij levert (bij een X cadans). Je vermogen geeft in Wattages weer hoeveel kracht je levert.
-
Inzicht in jouw effort
Wanneer je traint zonder vermogensmeter dan kunnen je trainingstijden bij een bepaalde hartslag nogal verschillen. Zo kun je 35km/h rijden in je zone 2 en denken dat je enorm vooruit bent gegaan, maar als je volle bak wind mee had zegt dit niet zoveel over de effort die jij hebt geleverd. Ook kun je teleurgesteld thuiskomen na een rit van 25km/h gemiddeld terwijl je misschien echt je best hebt gedaan. De snelheid zegt echter dat je niet zo hard ging. Maar wellicht had je veel wind tegen en heb je wel meer effort (power) geleverd dan doe je met 35 en wind mee reed.
Dat is waar vermogensdata om de hoek komen kijken en handig zijn. Die laten zien wat jij nu hebt getrapt aan wattage en dus hoeveel arbeid en intensiteit jij hebt geleverd. En dan kan zo’n ritje van 25 gemiddeld opeens heel sterk zijn.
-
Progressie
Omdat je op basis van vermogen veel beter kunt inzien hoeveel kracht en energie je hebt geleverd in een training kun je ook veel doelgerichter trainen en sneller progressie boeken. Om op vermogen te gaan trainen zul je eerste je vermogenszones moeten bepalen. Dit kan middels een FTP test (vermogenstest), om zo je trainingszones op basis van vermogen te bepalen.
En als je het dan helemaal als een pro wilt aanpakken combineer je dit met je hartslagzones zodat je precies kunt bepalen in welke zones je nu aan het trainen bent en hoe je progressie verloopt over de tijd (hallo extra wattage bij eenzelfde hartslag!)
-
Efficiëntie
Met name op de fiets kan je positie nogal uitmaken voor hoe hard je gaat. Je traint dan misschien wel op basis van vermogen om beter te worden, maar in de wedstrijd zal het uiteindelijk gaan om snelheid. En naast harder trappen kun je ook sneller gaan door een betere houding op de fiets of door in iemand wiel te gaan rijden. Een vermogensmeter kan je exact laten zien wat er gebeurt als je dieper gaat zitten, of als je juist meer rechtop gaat zitten. Je zult zien dat wanneer je in iemand wiel fietst je beduidend minder wattage hoeft te leveren en dat wanneer je meer rechtop fietst je meer kracht moet leveren (om dezelfde snelheid te blijven fietsen).
-
Beter vergelijkingsmateriaal
Wanneer je trainingen met elkaar wilt vergelijken om bijvoorbeeld te zien of je sterker/beter bent geworden of je wilt jouw training met die van een trainingsmaat vergelijken dan is dit het eerlijkst op basis van wattages. Vermogensdata zijn dus handig om te vergelijken met andere ritten. Een gemiddelde snelheid of zelfs gemiddelde hartslag: zijn namelijk variabeler omdat ze worden beinvloed door het weer en bijvoorbeeld je gesteldheid en zeggen daarom minder over jouw inspanning tijdens die ritten. De getrapte of gelopen wattages zeggen precies hoe hard je je best hebt gedaan. Ongeacht het weer. Én je kunt je resultaten op een eerlijkere manier vergelijken met die van anderen.
Ben je een relatief kleine, lichte fietser? Dan is de kans groot dat je (op vlak terrein) minder snel fietst als zwaardere fietsers. Maar vergelijk jullie getrapte wattage per kg lichaamsgewicht eens en bekijk dan eens wie er het hardste aan het werk is.. (wel zo eerlijk).
-
Directe data
Het meten van je vermogen (met hoeveel kracht je loopt of trapt) is heel direct, terwijl je hartslag soms wat na-ijlt, zeker bij pittige intervaltrainingen kan het even duren voor je hartslag omhoog of omlaag schiet. Wanneer je aanzet met rennen of fietsen en kijkt naar het vermogen dat je levert zie je dat dit direct omhoog of omlaag verschiet.
Garmin Rally power pedalen
Zelf gebruik ik de Garmin Rally pedalen als vermogensmeter. Daar ben ik zeer tevreden over. Ze werken op batterijen (1 CR1/3N knoopcel batterij per pedaal). Als ze leeg zijn ontvang je op je fietscomputer een melding dat de batterij bijna leeg is (je kunt ze na deze melding vaak nog zo’n 10 uur gebruiken) en vervolgens kun je de batterijen ook gemakkelijk zelf vervangen. Verder communiceren ze snel via bluetooth met mijn fietscomputer. En naast je vermogen meten ze nog meer waaronder je cadans en Links/Rechts balans.
Conclusie
Trainen op vermogen heeft verschillende voordelen waarbij de belangrijkste ligt in het feit dat deze parameter minder gevoelig is voor de invloeden van externe factoren zoals de wind en temperatuur waardoor je je trainingen en progressie op basis van vermogen beter/eerlijker met elkaar kunt vergelijken dan op basis van bijvoorbeeld snelheid.
Dit neemt overigens niet weg dat een hartslagsensor een nuttige tool blijft bij al je trainingen. Sterker nog, het is heel goed om de data van je vermogensmeter en hartslagsensor met elkaar te combineren.
Wat voor vermogen lever je in welke zone/bij welke HF. Merk je dat je op den duur meer vermogen kunt lopen of trappen bij dezelfde hartslag dan ga je dus vooruit! Kortom, de combinatie van trainen op hartslag en vermogen geeft je nóg meer inzicht in jouw trainingen en progressie.
Ik hoop dat je het leuk vond dit artikel te lezen. Voor meer sportieve content kun je mij ook volgen op op Instagram . En ben je al geabonneerd op mijn Youtube kanaal?
Sportieve groet,
Suzanne
* Persoonlijk ben ik fan en ambassadeur van Garmin Nederland en daarom zijn enkel de Garmin power pedalen genoemd, uiteraard zijn er ook andere merken op de markt. Bekijk hier meer van de Garmin Rally Power pedalen.