Eerder schreef ik een uitgebreid artikel over het trainen op data . Daarin kon je lezen hoe het verzamelen van bepaalde trainingsdata je kan helpen om op een slimme manier te trainen en uiteindelijk betere prestaties te kunnen leveren. Om te kunnen trainen op data heb je echter apparatuur nodig die de data voor je kan verzamelen. In dit artikel zoom ik dieper in op de producten die ik hiervoor gebruik. En waarom ik deze producten gebruik.
Trainen op data met Garmin
Zelf ben ik ooit begonnen met het trainen met enkel de gratis versie van Strava op mijn telefoon. Echter vond ik het op een gegeven moment erg vervelend dat ik altijd mijn telefoon mee moest sjouwen en toen ik wat serieuzer werd met trainen wilde ik ook heel graag gaan trainen op hartslag.
Mijn eerste gadget om trainingsdata te gaan verzamelen was dan ook een Garmin sporthorloge. Destijds (2018) de Garmin Fenix 5 (inmiddels gebruik ik nog steeds hetzelfde model alleen nu hebben we het dan alweer over de Fenix versie 7).
Zie ook: REVIEW FENIX 7 SAPPHIRE SOLAR EDITIE
Vrij snel daarna heb ik de Garmin hartslagband (borstband HRM PRO) aangeschaft. Dit omdat het trainen met enkel polsmeting vanaf een horloge nu eenmaal minder accuraat is en eigenlijk onvoldoende als je écht wat met je hartslag trainingsdata wilt doen. Voor meer uitleg hierover zie: trainen op hartslag
Met de jaren ben ik eigenlijk steeds een stapje verder gegaan in het verzamelen van data want het is niet enkel bij de hartslagband en het horloge gebleven. In 2021 begon ik met triathlon en ben ik met Garmin gaan samenwerken. Als Garmin Girl heb ik inmiddels ook een uitgebreid Garmin assortiment dat me helpt zoveel mogelijk trainingsdata te verzamelen en te kunnen gebruiken om progressie te boeken en blessures te voorkomen. Dit werkt voor mij ontzettend fijn omdat alles van Garmin automatisch met elkaar connect. Mijn fietscomputer en Tacx bijvoorbeeld verbinden automatisch met de Garmin Connect app en mijn hartslagband, en mijn Garmin fietscomputer connect weer automatisch met de power pedalen. Hieronder zal ik een opsomming geven van welke Garmin producten ik op dit moment gebruik en ik zal beknopt beschrijven hoe ze mij in mijn dagelijkse trainingen helpen.
Horloge (Fenix 7-Saphire Solar editie)
Mijn horloge gebruik ik voornamelijk tijdens het rennen en zwemmen om mijn intervallen en tempo realtime te kunnen zien en registreren. Daarnaast koppelt mijn horloge automatisch met mijn hartslagband waardoor ik bijvoorbeeld tijdens het rennen ook een opdracht kan meegeven aan mijn training. Bijvoorbeeld dat ik die training echt in een bepaalde hartslag zone of tempozone moet lopen. Je kunt het dan zelfs zo instellen dat ie gaat piepen en trillen wanneer je te hard/langzaam rent of te hoog/laag in je hartslag zit.
Daarnaast helpt het horloge mij extra data te verzamelen zoals mijn rustpols, slaapgegevens en body battery. Deze geven mij naast mijn trainingsdata extra inzicht over mijn algehele energielevels en fitheid. Ook al zijn mijn trainingsdata goed en lijkt het alsof ik op basis van die data alweer klaar ben voor een volgende workout soms is mijn lijf dat niet. Dat kan dan bijvoorbeeld komen door slechte slaap, veel stress of een verhoogde rustpols. Als dit soort extra verzamelde data dit aangeven dan neem ik vaak extra (lang) rust.
HRM Pro hartslagband
Deze hartslagband draag ik altijd met lopen en fietsen. Je kunt hem ook gebruiken met zwemmen maar dat doe ik zelf meestal niet omdat ik al mijn hele leven zwem ben ik zelf al heel goed in staat om te voelen in wat voor zone ik zwem. Het fijne van deze hartslagband is dat ie real-time hartslaggegevens via een ANT+® verbinding en Bluetooth® Low Energy technologie verzend naar je horloge of fietscomputer en je dus tijdens je training niet alleen je data kunt zien maar ook hierop kunt trainen. Zo blijf je tijdens een herstelritje in de juiste zone en kun je tijdens intervallen bijvoorbeeld net zo lang wandelen totdat je hf weer voldoende is gezakt.
Garmin Rally power pedalen
Sinds ik ben gaan fietsen werd mij eigenlijk direct aangeraden om te gaan trainen op basis van vermogen i.p.v hartslag op de fiets.
In een ander artikel ga ik binnenkort uitgebreid in op waarom het nuttig is om op vermogen te trainen (i.p.v op bijvoorbeeld snelheid zoals dat bij zwemmen gemakkelijker kan):
(binnenkort online: DE VOORDELEN VAN HET TRAINEN MET POWER PEDALEN (VERMOGENSMETER)
De Rally pedalen zitten dus gewoon op mijn racefiets en daarom gebruik ik ze iedere training automatisch. De Rally Power pedalen geven veel meer data weer dan alleen het aantal watts dat je trapt. Geavanceerde fietsdynamica tonen bijvoorbeeld ook de links/rechts balans, je cadans en meer. Maar deze drie functies zijn eigenlijk vooral degene die ik gebruik als trainingsdata. Waarbij ik real-time vooral kijk op mijn fietscomputer (zie hieronder) naar mijn Power Output en cadans.
De Garmin Edge 830 fietscomputer
Dit artikel gaat enkel over trainingsdata maar de Garmin Edge 830 kan veel meer dan enkel trainingsdata registreren. Zo kan ie ook routes maken, navigeren, oproepen ontvangen en meer. Wil je daar meer over weten: Eerder schreef ik al een uitgebreide review over de Garmin Edge 830.
Als ik puur kijk naar de trainingsdata gebruik ik de Edge vooral omdat ik tijdens het fietsen in 1 scherm alle data kan zien die ik wil zien. Ik heb zelf mijn gegevensschermen ingesteld zoals ik het fijn vind. Op mijn favoriete gegevensscherm (tevens mijn meest gebruikte) zie ik dan in 1 oogopslag mijn huidige snelheid, mijn gemiddelde snelheid, mijn huidige power output (Watts per 10sec), mijn Normalized Power (dit is eigenlijk je gemiddelde wattage maar dan beter omdat NP corrigeert voor uitschieters zoals stukken dat je stilstaat of even niet trapt), mijn huidige hartslag en gemiddelde hartslag, mijn huidige cadans en mijn gemiddelde cadans.
De Edge pakt dus automatisch de data van mijn hartslagband en powerpedalen en geeft deze real-time weer.
In de wintermaanden fiets ik regelmatig binnen op de Tacx en daarmee verzamel ik eigenlijk altijd dezelfde data als wanneer ik buiten fiets. Je kunt binnen dus ook gewoon fietsen op de indoor fietsfunctie van de Garmin Edge fietscomputer en je hebt dus helemaal niet per se Zwift of een andere betaalde app nodig. Het werkt fijn dat deze net als mijn Egde ook makkelijk connect met bijvoorbeeld mijn hartslagband.
Zie ook: Welke Tacx fietstrainer moet ik kopen?
Hopelijk heb je door dit artikel een beter beeld van hoe en waarom ik bepaalde Garmin producten gebruik tijdens mijn trainingen en hoe ze me helpen. Mocht je hierover nog een vraag hebben, stel hem gerust!
Ik ben ook wel benieuwd, train jij ook (al) op data? En welke producten helpen jou daarbij?
Sportieve groet,
Suzanne
LET OP: GARMIN BIRTHDAY SALE! Ik krijg met regelmaat de vraag of ik een kortingscode heb voor Garmin producten. Nu is je kans! Garmin viert deze week(van 12 t/m 18 september 2022) hun verjaardag met een BirthDay Sale. CHECK DE GARMIN KORTINGEN HIER of via de link in mijn Stories op Instagram voor kortingen op verschillende Garmin producten.
1 comment
Voor het zwemmen en lopen gebruik ik de Venu 2 van Garmin en als ik aan het fietsen ben heb een Mio 405 hc tot mijn beschikking. Als deze het straks over een aantal jaren begeeft stap ik over op Garmin alles van een merk is wel makkelijker.