#FITwithsuus Hardlopen

MIJN HARDLOOP TRAININGSTRAJECT: UPDATE #2 | ROAD TO IBIZA

ibiza

Deze week ben ik alweer 12 weken bezig met mijn doel voor 2019: een betere hardloopster te worden. Vijf weken geleden zette ik de eerste update online, en over twee weken vlieg ik alweer naar Ibiza voor de Ibiza relay marathon met Run2Forty2. Tijd voor een nieuwe update dus. Wat is er in de tussentijd allemaal gebeurt, hoe vaak en ver loop ik elke week en hoe sta ik er op dit moment voor qua snelheid en hartslag? Dat lees je in deze update.

De afgelopen 5 weken

Vrij vlak nadat ik de eerste update online had gezet is mijn trainingsschema opgevoerd. Vanaf week 7 (tweede week februari) loop ik inmiddels 4 keer per week hard. En de laatste week zelfs 5 keer! Elke week doe ik één vlakke rustige duurloop, één tempo duurloopje, één korte wisseltempo loop en één progressief loopje.

Mijn vaste hardloopdagen zijn in principe dinsdag, donderdag, zaterdag en zondag. Maar hier wijk ik in verband met werk, wedstrijden of andere activiteiten ook nog wel eens van af.

Het rustige lopen waar ik de eerste 5 weken heel erg aan moest wennen gaat inmiddels vanzelf. Het voelt nu beter en mijn hartslagzone 2 is zelfs mijn comfortzone geworden. Wanneer ik een lange duurloop in hartslagzone 2 loop dan heb ik nadien vaak het gevoel alsof ik “even ben wezen wandelen”. Al loop ik 24 kilometer, het voelt niet alsof ik écht getraind heb.  Althans, hoe ik naar trainen keek in het verleden. Pas wanneer ik doodop, helemaal bezweet en met (licht) pijnlijke spieren terug kwam had ik het idee dat ik goed had getraind. Nu heb ik een heel ander gevoel na mijn trainingen en weet ik dat ook rustige rondjes uiteindelijk je prestaties zullen verbeteren. Voorheen was ik doodop na iedere run en nu ben ik vaak gewoon lekker even bezig geweest.

Afstand

Gemiddeld loop ik nu zo’n 55 kilometer per WEEK. Als je me dat vorig jaar had verteld, toen ik sommige MAANDEN niet eens aan de 55 kilometer kwam, dan had ik het vast niet geloofd. Ik liep meestal rondjes van 6 a 7 kilometer en af en toe eens verder dan 10km. Nu loop ik bijna alle loopjes verder dan 10km. Die 6 kilometer rondjes zitten er eigenlijk helemaal niet meer tussen.

De afstanden zijn in korte tijd echt fors toegenomen, maar omdat ik zoveel rustiger loop en bewuster met de trainingen bezig ben, merk ik er gek genoeg niets van aan mijn lichaam. Ik heb helemaal geen extra spierpijn of vermoeide benen en voel me super relaxt. Wel heb ik wat meer trek en kan ik weer wat meer eten.

Hartslag

Langzaam maar zeker kan ik met een steeds lagere hartslag bepaalde tempo’s lopen. Maar deze vooruitgang gaat wel langzaam. Over het algemeen loop ik nu wel dezelfde tempo’s als de eerste weken, maar met een lagere hartslag. In plaats van bovenin zone 2 loop ik nu vaak laag in zone 2. Dus dat is positief. Maar wanneer ik korte tempo’s mag lopen lukt het vaak nog niet om in zone 3 een bepaald streeftempo te behalen, mijn hartslag schiet vaak door naar bovenin zone 4. Ook tijdens de wedstrijdloopjes die ik de afgelopen tijd heb gedaan liep ik eigenlijk constant bovenin mijn zone 4. Ik hoop dat ik dat op den duur ook omlaag kan brengen.

Snelheid

In de trainingen loop ik vaak nog steeds dezelfde snelheden als het gaat over duurlopen (enkel op een lagere hartslag). Maar wanneer ik mag versnellen merk ik dat het steeds gemakkelijker gaat. Laatst liep ik bijvoorbeeld voor het eerst 3x1000m onder de 3’40” per km. Dat zijn nieuwe drempels voor mij en dat gebeurt dan zo opeens in een training.

Maar het allerbeste kan je mijn snelheidsverandering denk ik afmeten aan de wedstrijden die ik heb gelopen. Zowel tijdens de Twiskemolenloop (1/2 marathon) als tijdens de Leadax run (plaatselijke 10km trainingswedstrijd) liep ik een PR. Tijdens beide wedstrijden heb ik comfortabel gelopen en ben ik niet helemaal tot het gaatje gegaan. Ik pushte wel, maar niet tot de max. Op de 10 kilometer liep ik toch alweer een minuut sneller dan in januari. En op de halve marathon liep ik 2 minuten van mijn pr af. Dat er progressie qua snelheid plaatsvindt vind ik het allerleukste van dit hele traject. Natuurlijk loop ik voor mijn plezier, maar het is wel een stukje leuker als het ook steeds beter gaat.

leadax run de gemzen

Wedstrijden

De afgelopen tijd heb ik dus twee wedstrijden gelopen en de komende tijd staan mijn trainingen volledig in het teken van mijn “Road to Ibiza”. Zoals ik in dit artikel vertelde ga ik begin april de marathon relay op Ibiza lopen. Ik loop deze samen met mijn hardloopcoach Sam Blom van Run2Forty2 waar we ook mee naar Ibiza zullen reizen. We reizen met een hele Run2Forty2 familie naar Ibiza waar iedereen zijn eigen uitdaging aangaat. Sam en ik leggen samen de gehele marathon afstand af (ieders de helft). En uiteraard hopen we mee te kunnen doen voor een podiumplek!

Ibiza

Ik heb niet alleen mega veel zin in die uitdaging maar ook in Ibiza zelf. Met het weer van de afgelopen tijd hier in Nederland kan ik echt niet wachten op een beetje zon, zee en strand. Vanuit Run2Forty2 is verder alles geregeld qua hotel, eten (all inclusive) en overige rompslomp dus ik hoef zelf niets meer te regelen. Ik pak gewoon straks mijn zomerkleding, hardloopschoenen en zonnebrand in en kan volop genieten.

We verblijven in het 4 sterren Hotel Palladium Don Carlos, van waaruit je binnen 5 minuutjes wandelen  op een prachtige kleine strandje in een idyllische baai staat. IK KAN ECHT NIET WACHTEN!

Hotel Palladium Don Carlos Ibiza

Voordat we vertrekken naar Ibiza willen we waarschijnlijk ook nog één of twee baantrainingen inplannen. Dit heb ik nog nooit gedaan, maar zo kan Sam ook eens kijken naar hoe ik loop qua techniek en kan ik wellicht ook op dat gebied aan de slag om mezelf te verbeteren.

Dit was de tweede trainingstraject update. Ik hoop dat jullie het leuk/interessant vonden om te lezen. Als je nog vragen hebt, stel ze gerust hieronder of laat even een reactie achter op mijn Instagram. Wat zou je bijvoorbeeld leuk vinden om te lezen in een derde update? Zou je nog iets willen weten over de Ibiza marathon? Of misschien meer informatie over het trainingstraject dat ik via Run2Forty2 volg? Laat het me weten hieronder in de comments of via Instagram en dan beantwoord ik je vraag zo spoedig mogelijk!

En hoe ga je zelf met je sportieve doel voor 2019? Op schema? Ook al progressie geboekt?

Sportieve groetjes,
Suzanne

Volg jij me al op Instagram – Facebook – Bloglovin –  ?!

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply
  Ilse
  maart 22, 2019 at 17:06

  Super interessant!!

  • Reply
   Suzanne
   maart 22, 2019 at 19:38

   Dankjewel, leuk om te lezen:)

 • Reply
  Marcella R
  maart 22, 2019 at 20:15

  Leuk om te lezen Suzanne! Eerlijk gezegd ook best lastig, ik loop al wat langer en ik durf de tempo’s die jij loopt nog niet eens te dromen…! Ik ben dus gewoon jaloers!
  Ga zo door, super knap!

  • Reply
   Suzanne
   maart 23, 2019 at 10:09

   Hi Marcella,

   Dankjewel voor je lieve reactie. Ik begrijp wat je schrijft, maar jezelf met mij vergelijken is misschien niet helemaal eerlijk. Ik liep dan misschien niet zoveel hard voorheen, maar ik heb natuurlijk wel jarenlang op hoog niveau getraind. Uren elke dag gezwommen en daarnaast krachttraining gedaan. Dus qua conditie en spiersterkte begon ik niet vanaf 0 toen ik startte met hardlopen. Als jij gewoon blijft doorlopen en trainen dan gaat dat ook vanzelf steeds harder en gemakkelijker:)!

 • Reply
  Angeline
  maart 23, 2019 at 15:55

  Hoi Suzanne, vorig jaar heb ik samen met mijn man Stefan de Ibiza Marathon gelopen, hij heeft 6 marathons gelopen, ikzelf 3x, allen met training van Sam, en reizen van Run2Forty2
  Top geregeld en ontzettend genoten
  Het was echt de tijd van ons leven
  Ik wens je heel veel succes en plezier samen met Sam en Kazia, geweldige mensen om mee te werken en ook qua gezelligheid presteren ze top
  Groet Angeline

  • Reply
   Suzanne
   maart 24, 2019 at 09:02

   Hi Angelique,

   Wat superleuk om te lezen! En jeetje 6 en 3 marathons…way to go voor mij hahaha. Maar dat lijkt me wel echt iets voor de toekomst.
   Super fijn om te lezen dat jullie zo’n positieve ervaring hadden met de reizen van Run2Forty2. Dit wordt mijn eerste reis met hen maar ik heb er nu al alle vertrouwen in dat dat helemaal top gaat worden! Gaan jullie ook nog een keer een loopreis doen?

   Dankjewel voor je reactie in ieder geval, tof!

 • Reply
  Katrien
  april 3, 2019 at 16:02

  Leuk om te lezen . Wauw, 3x1000in 3:40 is echt snel! Vergelijk even met mezelf op training: 5×1000 in 4:00 en ik ben doodop dan ;). Graag lees ik ook meer tips over loophouding er dergelijke als je deze in de toekomst leert met je coach!!

  • Reply
   Suzanne
   april 9, 2019 at 14:22

   Hi Katrien,

   Maar 5×1000 op 4:00 tempo is ook echt super hard en knap! Leuk om te lezen. Ik ga zeker nog aan de slag met loophouding en -techniek! Ik ben daar zelf nog mee bezig, zodra ik dat beter onder de knie heb en ook een aantal goede oefeningen heb dan zal ik het uitgebreid hier delen! Dus stay tuned!

  Leave a Reply

  Lees vorig bericht:
  marathon spitsbergen
  HARDLOOPNIEUWS: IK GA MET ARCTIC MARATHON NAAR SPITSBERGEN!

  Het duurt nog 3 maanden, maar ik kan het niet langer geheim houden: Ik ga met Arctic Marathon naar Spitsbergen!...

  Sluiten