#FITwithsuus Sportdagboekjes

SPORTDAGBOEK #5 – (13 MEI T/M 19 MEI 2019)

sportdagboek #5

Zoals beloofd begin dit jaar deel ik elke maand een sport-en eetdagboek. Het is inmiddels alweer mei, de vijfde maand van 2019 en dus is het ook alweer tijd voor sportdagboek #5. En deze week was gelijk ook een heel bijzondere week op meerdere vlakken. Ben je benieuwd waarom? En zie je graag al mijn trainingen en andere sportieve activiteiten van de afgelopen week ? Kijk dan gauw even verder.

SPORTDAGBOEK #5 – (13 MEI T/M 19 MEI 2019)

Zoals ik bij ieder sportdagboekje vermeld is geen week bij mij hetzelfde wat betreft sport. Ik heb namelijk geen vaste dagen waarop ik een bepaalde training of sport doe. Ik probeer zoveel mogelijk vast te houden aan het weekend voor mijn looptrainingen. Maar daar wijk ik ook zeer regelmatig van af door werk of andere bezigheden zoals je ook in dit sportdagboek zult  zien.

De afgelopen week was een bijzondere sportweek. In de eerste plaats omdat ik de 915km passeerde voor 2019. En nu zul je denken? Wat is er met die 915km? Nou dat was het aantal kilometers dat ik vorig jaar heb gelopen. Kortom, ik heb nu in 4,5 maand tijd al meer gelopen dan in heel 2018. En daar ben ik natuurlijk stiekem best een beetje trots op.

Ook was het een bijzondere week omdat ik mijn allereerste baantraining deed (zie de woensdag). Én omdat ik deelnam aan de Meppel City Run. Alles hierover en over mijn andere trainingen vind je natuurlijk uitgebreider terug bij de desbetreffende dagen. Veel leesplezier met dit vijfde sportdagboek.

Maandag 13 mei:

Workout: Hardlopen
Duur: 1:43:56
Afstand: 19km
Soort training: Een duurloop met licht progressief einde. Gister kwam ik teruggevlogen vanuit Formentera en ik was bang dat mijn benen wellicht wat stijf of moeizaam zouden voelen. Maar niets was minder waar. Het ging juist onwijs gemakkelijk. Het was echt een heerlijke duurloop.

progressieve duurloop

De voorgeschreven training

duurloop uitvoering

mijn uitvoering van deze progressieve duurloop

Dinsdag 14 mei:

Workout: Zwemmen
Duur: 40 minuten
Afstand: 2500 m
Soort training: Een rustige training met wat lange afstanden op een langzamer tempo dan normaal. Ik gebruikte deze zwemtraining om even te ontspannen en mijn spieren los te maken.

900m bc, 200m schoolslag, 200m bc benen, 200m bc armen, 200m schoolslag
300m wisselslag, 200m bc benen, 300m wisselslag

rugcrawl

Woensdag 15 mei:

Workout: Hardlopen
Duur: 1,5 uur bezig inclusief looptechniek, actieve tijd 53 minuten
Afstand: 10,2 km
Soort training: Baantraining. Mijn allereerste baantraining! In januari startte ik met de doelstelling om een betere hardloopster te worden. Daarvoor zijn natuurlijk verschillende factoren belangrijk. Waaronder het maken van meters, maar ook het oefenen met tempo’s én een stukje looptechniek. De eerste 4,5 maand heb ik vooral geoefend met dat eerste, meters maken. Mijn spieren en pezen moesten immers nog wennen aan het lopen op zich. Maar de komende tijd zal ik ook elke week een keertje trainen op de baan om te trainen met tempo’s en techniek, om uiteindelijk sneller te worden.

Vandaag trainde ik samen met mijn trainer Sam (van Run2Forty2). Hij schrijft altijd mijn hardloopschema’s en gaf nu ook de baantraining. We begonnen even met een paar rondje rustig inlopen. Daarna heb ik een aantal versnellingen mogen doen in de bochten en toen hebben we looptechniek gedaan. Daarin kan ik nog veel leren want dat gaat nog niet zo goed. Maar we beginnen pas net, dus ik zie er naar uit dit de komende maanden te verbeteren. Na deze oefeningen liepen we weer even twee rondjes rustig en toen begonnen we aan de kern van deze training:

3 x (800-400-200) met na elke afstand 100m wandel+100m dribbel

De 800meters gingen op 3:55 tempo, de 400meters op 3:35 tempo en de 200meters op 3:15 tempo. Het rusttempo lag telkens rond de 8:30 ongeveer.

Na deze kern liepen we nog 3 rondjes uit en toen waren we 10km verder. Van tevoren wist ik natuurlijk niet of ik ‘rondjes rennen’ wel leuk zou gaan vinden. Maar ik vond het echt super leuk en kijk nu al uit naar volgende week!

atletiekbaan training

Donderdag 16 mei:

Workout: Hardlopen
Duur: 51 minuten
Afstand: 9,3 km
Soort training: Een rustig herstelrondje

Even 3 minuutjes indribbelen, 45 minuten rustig joggen en weer 3 minuutjes uitdribbelen. Lekker in het zonnetje, muziekje op, heerlijk!

Vrijdag 17 mei:

Workout: Hardlopen
Duur: 45 minuten
Afstand: 9 km
Soort training: Een kort progressief loopje. Het was de bedoeling dat ik na 1 km rustig in te hebben gelopen de volgende 7 kilometer steeds ietsje harder zou lopen waarbij ik de eerste 3km in hartslagzone 2 moest lopen, kilometer 5&6 in zone3 en kilometer 7&8 in zone 4. De allerlaatste kilometer zou ik dan weer rustig mogen uitlopen in hartslagzone 2/1. En dat lukte eigenlijk vrij gemakkelijk:

progressive run example

Met deze 9km tikte ik de 920 km voor 2019 aan. En zoals in het begin van dit sportdagboek ook al genoemd betekende dit dat ik na 4,5 maand al meer kilometers heb gerend dan in heel 2018. En dat is maar een statistiek, maar wel eentje waar ik blij van word. Vooral omdat het zo fijn gaat allemaal:)

Zaterdag 18 mei:

Workout: Buikspier kwartier
Duur: 15 minuten
Afstand: niet van toepassing
Soort training: home workout

Even lekker een kwartiertje voor het ontbijt wat push-ups, ab-bikes, planks en leg raises.

buikspier kwartier

Zondag 19 mei:

Workout: Hardlopen
Duur: 57 minuten
Afstand: 12.8 km
Soort training: Een trainingswedstrijd. Ik nam vandaag deel aan de 8 EM tijdens de Meppel City Run. Dit deed ik met het Supporters van Sport team. Omdat ik deze week lekker had doorgetraind, waren mijn benen wel wat zwaar en vermoeid. Ik zou de race eigenlijk op een comfortabel tempo met niet teveel  energie verspilling progressief moeten uitlopen. De eerste 6km gingen volgens schema, maar na 6km besloot ik het schema los te laten. In plaats van te gaan versnellen nam ik gas terug. Want deze race was een training en mocht vooral niet teveel energie kosten. Maar ik voelde dat wanneer ik zou vast blijven houden aan het schema, me dat wel heel veel energie zou gaan kosten en ik echt zou moeten gaan pushen. Dat mocht niet, dus een moeilijke maar achteraf verstandige keuze om hem rustig uit te lopen. Met een tijd van 57 minuten finishte ik als 5e dame en passeerde ik de 60 gelopen km voor deze week.

meppel city run

Hoe was jouw week? Heb je ook nog een aantal keer kunnen genieten van de zon tijdens het buiten sporten? Ik ben benieuwd!  Mocht je al mijn workouts op de voet willen volgen dan kun je me ook volgen via Instagram en Strava  waar dagelijks updates verschijnen. Houd je het liever bij deze sportdagboekjes dan ben ik er natuurlijk in juni weer met een nieuw sportdagboek.

Liefs,
Suzanne

Volg jij me al op Instagram – Facebook – Bloglovin – Youtube ?

ZIE OOK: SPORTDAGBOEK #1 & SPORTDAGBOEK #2 & SPORTDAGBOEK #3 & SPORTDAGBOEK #4

Foto tijdens de Meppel City Run door : Richard Stegeman

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Lees vorig bericht:
rogelli hardloopkleding
REVIEW: ROGELLI HARDLOOPKLEDING

Fijn zittende, kwalitatief goede hardloopkleding vind ik sinds ik dit jaar ben begonnen met vaker en langer hardlopen belangrijker dan...

Sluiten