Het eens in de zoveel tijd nemen van een rustweek is voor fanatieke sporters cruciaal. Eerder schreef ik het artikel: “Het belang en de voordelen van een rustweek voor sporters” waarin je kunt lezen waarom het nemen van een rustweek nu zo belangrijk is. Maar wanneer plan je dan zo’n rustweek in? Want wanneer ben je eigenlijk toe aan een rustweek?
Wanneer ben je toe aan een rustweek?
Het allerliefste plan je rustweken van tevoren in, in je trainingsopbouw. Op die manier ben je eventuele overtraining en blessures een stapje voor. Een manier is bijvoorbeeld door telkens 3 weken te trainen en op te bouwen zoals je dat graag doet en na elk 3 weken blok een rustweek in te plannen. Dat betekent niet dat je dan een week niets doet aan beweging en al je progresie verloren gaat. Sterker nog, in een rustweek kun je nog steeds trainen, je maakt alleen je trainingsprogramma’s minder lang en minder zwaar. Toch voelt het inplannen van een rustweek zonder dat er signalen zijn dat je die rustweek nodig hebt voor veel mensen als naar de dokter gaan voor een kleine verkoudheid of een schaafwondje. Je voelt je verder prima en het lijkt niet per se nodig. Toch kun je de signalen van dat je lichaam zelf gaat vertellen dat je toe bent aan een rustweek beter voorkomen. Zie het als op tijd drinken om te voorkomen dat je dorst krijgt, want op het moment dat je lichaam signalen begint te geven ben je eigenlijk al te laat.
Deze signalen vertellen je dat je toe bent aan een rustweek
Trainingen beginnen zwaarder aan te voelen
Nu heb je natuurlijk niet direct na één training die zwaar aanvoelt een rustweek nodig. Maar wanneer je merkt dat het zich opstapelt en training na training zwaar aanvoelt moet je dit wel serieus nemen.
Je kunt minder dan normaal in je trainingen
Ook hierbij geld dat je natuurlijk altijd eens een training kan hebben die wat minder lekker gaat. Maar wanneer je merkt dat je meerdere dagen achter elkaar eigenlijk telkens niet in staat bent om met een vergelijkbare effort dezelfde snelheid te rennen of zwemmen als dat je normaal altijd wel gemakkelijk haalt of wanneer het je niet lukt dezelfde watts te trappen of dezelfde gewichten te tillen dan is het tijd voor rust en herstel.
Je voelt je (zeer) moe, zelfs na rustdagen
We slapen allemaal wel eens een nachtje slecht maar wanneer je je iedere dag moe voelt en je het gevoel hebt ook niet minder moe te worden na een rustdag of goede nachten slaap is het tijd voor een rustweek.
Meer weten over rustdagen: Rustdag? Dit zijn de essentiële do’s en don’t voor op een rustdag
Aanhoudende (spier)pijn
Af en toe spierpijn is normaal, vooral als je gericht traint op het opbouwen van spiermassa. Na een zware intervaltraining mag je de dag erna ook zeker wat spierpijn hebben, maar wanneer je eigenlijk na iedere training dagenlang spierpijn hebt is dit mogelijk een symptoom dat je overtraind aan het raken bent en dus nodig een rustweek nodig hebt.
Verminderde energie en prikkelbaar
Een gebrek aan energie is naast de continue vermoeidheid een van de signalen dat je lijf sterk behoefte heeft aan deloading. Natuurlijk heb je wel eens geen zin om te werken of dat ene extra klusje op te pakken. Maar wanneer je merkt dat je prikkelbaar bent, snel geïrriteerd en kleine taken al gauw teveel worden, denk bijvoorbeeld aan tussen nog even het wegbrengen van de vuilnis of even een boodschap halen dan is dat vaak een teken dat je jouw lichaam niet voldoende tijd geeft om tussen de trainingen door te herstellen en dat je wel eens tegen overtraining aan kunt hangen.
Neem een rustweek serieus
Hoe zwaarder en hoe meer je traint, hoe meer aandacht je ook zult moeten besteden aan herstellen en rusten. Luister naar je lichaam en geef je lichaam rust wanneer het nodig is, negeer bovenstaande signalen nooit. Wanneer je last hebt van een combinatie van bovenstaande signalen is het zeer verstandig een rustweek te nemen. Doe je dit niet dan zijn de gevolgen vaak nadelig voor je uiteindelijke doel en/of raak je overtraind of geblesseerd.
Zie ook: Dit zijn de symptomen van overtraining
Ik hoop dat je dit een interessant artikel vond om te lezen, mocht je nog vragen of opmerkingen hebben laat gerust een reactie achter!
Sportieve groetjes,
Suzanne
oor nog meer sportieve tips, leuke weetjes en andere content op het gebied van gezond leven kun je mij ook volgen op op Instagram . Daar volg je ook mijn persoonlijke sportavonturen. En ben je al geabonneerd op mijn Youtube kanaal (dat is gratis!)