Zwemmen met enkel band wordt steeds populairder. Met name in triathlonland weten de meeste atleten inmiddels wat er wordt bedoeld met ‘zwemmen met band’ of een setje ‘band only’. Maar als je er nog nooit van hebt gehoord is dat niet gek. Als voormalig wedstrijdzwemmer was ik er ook niet bekend mee. Laat staan dat zwemmen met band op een trainingsprogramma stond. Gelukkig is het trainingsconcept simpel: zwemmen met band is simpelweg het zwemmen met een band om je enkels zodat deze aan elkaar gebonden blijven en je niet met je benen kunt zwemmen. Je zult enkel de rest van je lichaam moeten gebruiken om vooruit te komen.
De voordelen van het zwemmen met (enkel) band
Bandzwemmen is onder veel triathlon coaches populair omdat het zwemmen met een (enkel) band verschillende voordelen kan opleveren voor triatleten:
-Voor veel triatleten biedt het zwemmen met band een leuke uitdaging in de vaak eentonige zwemtrainingen
-Het dwingt je je core aan te spannen tijdens het zwemmen
-Het dwingt je geconcentreerd met je techniek bezig te zijn
-Het verbetert je slagfrequentie en timing van je armen (extra belangrijk als triatleet omdat je veel zwemt in open water)
-Het helpt je krachtiger worden in je bovenlichaam (ook extra praktisch als je veel in open water moet zwemmen)
-Het is goed voor je sprintvaardigheden (handig voor de triathlon start waarbij er vaak wordt weggesprint)
Wees voorzichtig als beginnende zwemmer!
Een kleine disclaimer na al deze voordelen van het zwemmen met band.
Wanneer je zwemt met een enkelband kun je niet meer met je benen zwemmen. Zelfs geen hele kleine kicks (zoals dit bijvoorbeeld nog wel kan als je een pullbuoy gebruikt). Dit zorgt ervoor dat je onderlichaam zinkt. En dit kan voor sommige zwemmers angstig voelen. Om een horizontale positie te behouden heb je genoeg kracht, genoeg juiste techniek en een sterke core nodig. Ben je een beginnende of middelmatige zwemmer of ben je gauw angstig in het water dan kan deze oefening al gauw te moeilijk zijn. Enerzijds omdat je letterlijk zinkt en het lastiger is adem te halen.
Anderzijds omdat het een slechtere techniek kan bevorderen. Juist voor beginnende zwemmers is het namelijk belangrijk ook aan je kick te werken omdat die zorgt voor een juiste houding en horizontale ligging. De moeilijkheid om een horizontale lichaamslijn te houden zonder hulp van je benen kan er ook toe leiden dat je enorm slordig en al kronkelend door het water zult gaan als je zwemt met band in een poging te voorkomen dat je zinkt. Je gaat dan een verkeerde techniek gebruiken en dat is niet de bedoeling van het zwemmen met band.
TIP:
Bandzwemmen is dus een flinke uitdaging, vooral voor sporters die al moeite hebben om een horizontale lichaamslijn in het water te houden. Om te voorkomen dat je benen zo laag in het water zakken dat de band meer een last dan een voordeel wordt, kun je de band ook combineren met het gebruik van een pullbuoy. De pullbuoy helpt dan je heupen hoger in het water te houden, waardoor je een meer horizontale lichaamshouding kunt aanhouden. Dit vermindert de weerstand die normaal gesproken wordt veroorzaakt door je zinkende onderlichaam en neemt een deel van de belasting op je rug en schouders weg.
Wees ook voorzichtig als gevorderde zwemmer
Ja, het zwemmen met (enkel) band kent vele voordelen en is zeker aan te raden als je sterker wilt worden in het zwemmen. Maar overmatig gebruik kan net zoals met eigenlijk alles waar ‘té’ voor staat leiden tot blessures. Té veel zwemmen met band kan overmatige belasting van de schouders en bovenrug veroorzaken door het gebrek aan ondersteuning van het onderlichaam. Met name wanneer je als zwemmer meer bezig bent met het ‘veroveren’ van de band dan fijn zwemmen.
TIP:
Behandel zwemmen met een band als een oefening/drill. Zwem dus altijd korte afstanden met band van 25 of 50 meter per keer. Het idee is om snel met een goed ritme en goede armfrequentie te zwemmen en je te concentreren op de delen van je slag die voorkomen dat de benen lager in het water zinken. Begin bijvoorbeeld eens met 4x 25m met 20 seconden rust tussen elke 25m, en bouw dit langzaam uit naarmate je vaardiger wordt in het zwemmen met band.
Beperk de totale afstand die je zwemt met band, 8x50m zou een verstandig maximum zijn voor het zwemmen met band in één training, zelfs voor gevorderde zwemmers.
Band tip
Zelf gebruik ik de enkel band van Arena Benelux. Een hele fijne en sterke band. Je kunt de enkel band en adere zwemartikelen met korting bestellen op Arenabenelux.nl met de kortingscode: Suzanne10
TRAININGSTIPS:
In een apart artikel ga ik verder in op het zwemmen met een (enkel) band en deel ik verschillende praktische trainingstips voor het zwemmen met een (enkel) band: TIPS VOOR HET ZWEMMEN MET EEN ENKEL BAND
Heb jij al eens met (enkel) band gezwommen? Hoe ervaarde je dat?
Sportieve groetjes,
Suzanne
Meer content over zwemmen? Zie ook: 5 REDENEN WAAROM IEDERE ZWEMMER HET KEERPUNT ZOU MOETEN LEREN (OOK TRIATLETEN!) Of bestel mijn boek Zwem.
Voor nog meer sportieve content en andere artikelen op het gebied van gezond leven kun je mij ook volgen op op Instagram . En ben je al geabonneerd op mijn Youtube kanaal?