#FITwithsuus Hardlopen

NEW YORK MARATHON Q&A

new york marathon

Nadat ik op mijn blog en via Instagram bekend maakte dat ik dit jaar de New York Marathon ga lopen ontving ik veel vragen. Omdat de vragen via verschillende kanalen binnen kwamen en er vaak dezelfde vragen tussen zaten leek het me handig een overzicht te maken van de meest gestelde vragen en deze openbaar te beantwoorden. Afgelopen week plaatste ik een oproepje op mijn Instagram. In een speciale post vroeg ik of iedereen die vragen had deze onder de post kon zetten. In deze speciale blog heb ik alle vragen gebundeld en zal ik ze uitgebreid beantwoorden.

NEW YORK MARATHON Q&A

Welke schoenen ga je dragen?

Dat weet ik eigenlijk nog niet. Ik zit er over te denken om de nieuwste Nike Vaporfly next te kopen. Maar ik heb nog nooit op zulke Nikes gelopen en ze zijn vrij prijzig (€275) voor het gegeven dat je er maar een beperkt aantal kilometers op kunt maken. Maar ik denk dat ik het misschien wel gewoon ga doen. Als ik ze toch niet koop dan denk ik op mijn New Balance 890 of op de Saucony Iso Ride (white noise collectie).

Heb je al een voedingsplan?

Nee nog niet, terwijl ik dit schrijf voel ik me echt een amateur. Ik heb eigenlijk pas 1 keer gelletjes geprobeerd en dat was tijdens de halve van Heemskerk. Normaal eet ik niets tijdens duurlopen. Een slechte zaak eigenlijk, dat weet ik. Maar ik heb ontzettend snel last van mijn buik en darmen en ben zo bang dat het misgaat dat ik dus vaak liever niet eet. Mijn plan is wel om dit vanaf nu echt te gaan oefenen. Want een marathon zonder eten is natuurlijk geen optie. Aankomende zondag staat er weer een lange duurloop op het programma en dan zal ik gelletjes van Maurten meenemen. Ik heb die de vorige keer tijdens de halve marathon ook gebruikt en gelukkig geen last gekregen van mijn buik.

Als deze gelletjes me tijdens de duurlopen goed blijven bevallen dan blijf ik bij dit merk en dan zal ik denk ik om de 8km een gelletje gaan nemen tijdens de marathon.

Heb je een streeftijd of wil je je eerste marathon vooral uitlopen?

Natuurlijk zou ik nu willen schrijven dat finishen het allerbelangrijkste is en dat een eerste marathon sowieso al heel bijzonder is en blabla. Allemaal mooie woorden, maar in mijn hoofd gaat het natuurlijk wel om het finishen in een bepaalde tijd. MAAR ik weet ook dondersgoed “Life is what happens when you make other plans.”

Dat is iets dat ik de afgelopen jaren in verschillende situaties heb moeten accepteren. Dus ik wil mij (zeker nu nog) niet wagen aan verwachtingen qua prestatie/finishtijden. Tuurlijk heb ik daar ideeën en dromen over in mijn hoofd (ZEKER WETEN!). Maar ik heb ook geleerd dat het gevaar van blessures, slechte weersomstandigheden en andere onverwachtse ongemakken altijd op de loer liggen. En dat je met dat soort verwachtingen gewoon moet oppassen. En als je ze wel maakt, flexibel moet kunnen omgaan.

Vorige week heb ik voor het eerst een lange duurloop moeten overslaan vanwege kuitproblemen en het belangrijkste doel is voorlopig om heel te blijven en hoe cliché, die finish überhaupt te kunnen halen.

Op dit moment is het daarom denk ik ook nog te vroeg om een bepaalde eindtijd te verwachten.  Afhankelijk van hoe de trainingen en het herstel zullen gaan de komende weken, zal ik samen met Sam (mijn coach) kijken wat een realistisch uitgangspunt zal zijn op 3 november. Maar ik durf wel alvast te zeggen dat ik met een tijd boven de 3.30 waarschijnlijk niet tevreden zal zijn.

Ga je met een organisatie?

Ja! Ik ga met Run2Forty2, daar train ik ook bij.

Wat voor muziek luister je tijdens het hardlopen en ben je van plan dat ook te doen tijdens de race?

Tijdens rustige duurlopen luister ik vaak naar een podcast of een hitlijst (gewoon hitjes van nu, top40). Voor trainingen waarin ik iets meer snelheid mag maken zoek ik soms hitjes met een bepaald aantal beats per minute. Op Spotify heb je van die speciale running afspeellijsten die daarop zijn gesorteerd. Dat loopt wel lekker. Maar ik luister niet elke training naar muziek. Net waar ik zin in heb. Tijdens races loop ik nooit met muziek. Dus dat zal ik in New York ook niet doen.

Hoe ga je om met zenuwen, als je die hebt?

Die heb ik nu nog niet, maar ik ga er van uit dat die in overvloed aanwezig zullen zijn begin november. Ik moet vaak belachelijk veel zenuwplasjes lozen en leef tijdelijk in een soort tunnel. Omdat ik zo erg bezig ben met de race heeft het ook geen zin als ik een serie ga kijken of iets anders ga doen, afleiding werkt niet en ik probeer me er ook niet tegen te verzetten. Ik kan mezelf wel voor de gek houden. Maar de zenuwen zijn daar en ik accepteer ze. Ik probeer zoveel mogelijk rustig te blijven ademen tussen alle zenuwplasjes door en that’s it eigenlijk.

Maar als iemand de ultieme tip heeft dan hoor ik die graag!

Wat is de langste duurloop die je gaat doen?

Zoals de planning er nu uit ziet 36 kilometer.

Helpen compressiekousen bij jou?

Ja, zeker nu ik wat last heb van mijn kuiten vind ik het fijn om ze wel te dragen. Ik draag ze eigenlijk alleen als ik wat vermoeide benen heb, stijve spieren of spierpijn. Als ik me top fit voel draag ik ze niet omdat ik het dan niet per se fijn vind zitten.

compressiekousen hardlopen

Hoelang heb je erover gedaan om op dit niveau te lopen?

Ik ben in januari van dit jaar begonnen met hardlopen dus 8,5 maand. Het is niet zo dat ik daarvoor nog NOOIT een rondje had gerend. Ik rende wel eens als ik daar zin in had, maar dat was gemiddeld minder dan één keer per week een kleine ronde van 5 tot 8 kilometer. Voor die afstand heb ik nooit getraind of opgebouwd omdat ik dat soort afstanden gemakkelijk kon afleggen met mijn basis fitheid vanuit het zwemmen.

Hoe ben je begonnen toen je net begon met rennen?

Ik schreef hier uitgebreid over in deze blogs:

MIJN SPORTIEVE DOEL VOOR 2019

MIJN TRAININGSTRAJECT VOOR DE KOMENDE TIJD

MIJN HARDLOOP TRAININGSTRAJECT: UPDATE #1

Hoe ga je het trainen inplannen rondom je dagelijkse werkzaamheden?

Ik doe de runs waarmee ik het meeste tijd kwijt ben in het weekend zodat deze niet tijdens werkdagen plaatsvinden. Verder loop ik vooral vroeg in de ochtend (voor werk dus). En ik probeer het lopen de komende periode wel echt als prioriteit te zien. Soms zeg ik daarvoor sociale afspraken af omdat het anders even niet te combineren is. En heel soms als het echt niet uitkomt moet ik na werk lopen in de avond. Maar dat heeft niet mijn voorkeur.

Hoe ziet je voeding eruit nu de marathon nadert? Eet je meer? Anders?

In principe probeer ik het hele jaar door gevarieerd en gezond te eten. Dus ik verander eigenlijk niets in de basis. Wat ik wel doe is meer eten, dat gaat automatisch. Hoe meer ik loop, hoe meer trek ik krijg en ik luister naar mijn lichaam door het dan ook wat extra’s te geven. Na lange duurlopen neem ik bewust eiwitrijke voeding (denk aan kwark, brood met avocado, rijst met bonen of een smoothiebowl met spirulina en pompoenpitten).

En ik denk dat ik de week voor de marathon wel wat extra pasta zal eten. Mijn lievelingseten en lekker koolhydraten stapelen.

Als je meer in details wilt zien/weten wat ik precies allemaal eet. Ik post elke maand een voedingsdagboekje.

Bekijke hier EETDAGBOEK #8 – (12 AUGUSTUS T/M 18 AUGUSTUS 2019)

Waar denk je aan tijdens het lopen?

Van alles en niets eigenlijk. In het begin ben ik vaak nog heel erg bezig met de waan van de dag. Dan denk ik aan werkgerelateerde dingen, dingen die nog op mijn to-do list staan, de planning van de rest van de week. Halverwege de run ben ik vaak al wat meer aan het genieten van het uitzicht en ben ik ook bewust aan het rennen. Ik waardeer die momenten achteraf vaak het meest. Tegen het einde van de run is mijn hoofd vaak leeg en denk ik eigenlijk niet meer echt na. Dan loop ik op de automatische piloot zonder dat ik nog echt gedachten heb. Misschien heb ik ze wel maar ik kan ze daarna vaak niet echt meer terughalen. Een beetje alsof ik heb gedroomd.

Hoe ga je om met rustdagen?

Daar geniet ik intens van. Vooral de rustdagen waarop ik echt helemaal niets doe. Maar in de meeste gevallen gebruik ik een rustdag als actief herstel. Ik doe dan wat core stabiliteits oefeningen en/of ik ga rustig banen zwemmen. Vaak zwem ik elke maandag (mijn vaste rustdag na de lange duurloop op zondag) zo’n 2 a 3 kilometer. Als ik een volledige rustdag heb en ik hoef ook niet te werken dan plof ik het liefst op de bank met Netflix en kom ik daar de hele dag niet meer van af.

sneller leren zwemmen

Je gaat voor NYC met een relatief korte voorbereidingstijd, waar focus je je op qua trainingen om je toch goed voor te kunnen bereiden?

Dat klopt. Ik focus mij vooral op het goed uitvoeren van de trainingen die Sam in mijn agenda zet. Die zijn vrijwel allemaal op hartslag. Eerder schreef ik daar al eens een blog over: TRAINEN OP HARTSLAG

Enkel de interval trainingen/snelheidstrainingen (dit zijn er ongeveer 2 per week) loop ik niet op basis van hartslag maar op basis van beoogde tempo’s.

Ik focus mij dus vooral op de uitvoering en qua planning en inhoud van de trainingen vertrouw ik volledig op mijn trainer Sam.

trainen op hartslag

Wat doe je voor sport oefeningen buiten hardlopen?

Ik probeer iedere week nog in ieder geval 1 uur te zwemmen als actief herstel en daarnaast probeer ik ook mijn core bij te houden door af en toe een kwartiertje tot half uur core stability oefeningen te doen. Het hangt een beetje af van de drukte met werk en andere dingen hoevaak dit is.

Wat wordt de key-training voor de marathon? Lange rustige duurlopen? Blokken op beoogd marathon tempo? Allebei? En wanneer ga je die trainingen doen?

We hebben nog geen beoogd marathon tempo bepaald. Ik loop dan ook geen blokken op marathontempo. Wat ik wel doe zijn inderdaad lange rustige duurlopen. Bijna iedere zondag. En verder doe ik nog wat kortere rustige duurloopjes. Eens of tweemaal per week een progressief loopje, en ook eens of tweemaal per week een training met intervallen of waarin ik af en toe blokken van 1-3 km op tempo mag lopen. Ik probeer iedere woensdag een baantraining te doen. Dat zijn dan wel vaak tempo’s die hoger liggen dan wat ik uberhaupt ooit tijdens een marathon zou kunnen volhouden.

Wanneer ik welke training doe en wat er nog aan gaat komen is voor mij ook elke week een verrassing. Zoals ik in één van de antwoorden hierboven ook schreef vertrouw ik qua inhoud en invullingen van de trainingen volledig op mijn trainer Sam. Hij plant nooit verder dan een paar dagen vooruit, zodat ie rekening kan houden met de weersomstandigheden en hoe mijn vorige trainingen zijn gegaan. Dus wat ik nu weet is wat ik morgen (zaterdag) moet doen, maar de training van zondag staat er bijvoorbeeld nog niet in.

Wat ik wel heb afgesproken is dat ik het fijn vind om lange duurlopen op zondag te doen omdat ik daar dan de tijd voor heb. Dus dat is wel iets wat ik eigenlijk altijd van tevoren weet, dat ik op zondag een lange duurloop mag doen.

Waar verheug je je het meest op?

De finishlijn! Allemaal leuk en aardig dit avontuur, maar als we realistisch zijn weten we allemaal ook dat het gewoon keihard afzien wordt en pijn gaat doen. En dat vind niemand leuk denk ik haha. Dus het moment daarna daar verheug ik mij het meest op.

Hoe is de begeleiding van Run2Forty2?

Heel fijn. Voor mij werkt het echt heel prettig. Mijn trainer Sam beheert mijn online hardloopagenda en zet daar vaak een dag van tevoren of een aantal dagen van tevoren in wat ik wanneer moet doen. Ik vul dan na iedere training feedback in waaronder mijn gelopen tijden en hartslagen en hij bepaalt aan de hand daarvan weer de volgende trainingen.

Verder helpt hij mij ook goed met het inplannen van wedstrijden en is ie alert op andere zaken eromheen. Wanneer het bijvoorbeeld extreem warm wordt zet hij in de agenda dat ik het best heel vroeg kan gaan lopen, een pet op moet zetten en aan mijn vocht moet denken. Maar ook wanneer er andere externe omstandigheden zijn is hij daar alert op. En als ik zelf iets wil vragen over voeding, vocht, materiaal of races dan helpt hij daar ook graag bij.

Waar ben je in dit traject het meest onzeker over?

Over wat voor tijd ik zou kunnen lopen. Omdat ik nog maar zo kort loop en ook nog maar één keer een serieuze halve marathon heb gelopen weet ik niet zo goed wat ik kan en mag verwachten. Het was tijdens die halve marathon ook nog eens bloedje heet dus qua omstandigheden niet ideaal om vanuit te gaan.

Waar ben je in dit traject het meest zeker over?

Dat ik de finish ga halen. Dat klinkt misschien arrogant of vreemd. Maar ik heb laatst mijn eerste langere duurloop gedaan van 32 kilometer en dat ging zo gemakkelijk en goed dat ik het vertrouwen heb dat het finishen van die New York Marathon écht goed gaat komen.

Nog meer vragen?!

Ik hoop dat jullie het een leuk en interessant artikel vonden om te lezen. Ik heb geprobeerd alle vragen zo duidelijk en uitgebreid mogelijk te beantwoorden. Daardoor is het artikel vrij lang geworden, sorry voor degene die daar niet op zaten te wachten.

Ik kan me ook voorstellen dat er wellicht nog steeds vragen zijn of nieuwe vragen zijn opgekomen naar aanleiding van deze Q&A. Stel je vragen gerust hieronder of laat een berichtje achter onder de bijbehorende Instagram post.

Sportieve groetjes,
Suzanne

Volg je me ook al via Instagram – Facebook – Bloglovin –  ?!

Zie ook: WAT ZEGT MIJN HARTSLAG IN RUST OVER MIJN FITHEID

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Lees vorig bericht:
eerste marathon
GROOT NIEUWS: IK GA MIJN EERSTE MARATHON LOPEN!

EIN-DE-LIJK kan ik dit grote nieuws delen: op 3 november 2019 zal ik mijn allereerste marathon lopen in freaking NEW...

Sluiten